Автор
Woman.bg

Прави са! Учените съветват да работим само по 3 часа на ден

Австралийски екип от учени доказа, че не трябва да работим повече от три часа на ден!

Експертите, провели изследването, са категорични, че това е времето, в рамките на което хората подобряват когнитивните си способности. Работният им тонус обаче започва да спада с нарастването броя на часовете, прекарани в офиса зад бюрото, категорични са учените.

В проучването участвали 3000 мъже и 3500 жени в Австралия, които са били подложени на поредица от тестове, анализиращи техните трудови навици, дейности и качества.

Резултатите били повече от красноречиви! Оказало се, че работата над 25 часа седмично може да предизвика стрес и преумора на познавателните способности при хората над 40 години.

Освен това тези, които работят не повече от 25 часа седмично, показали много по-добри постижения в сравнение с тези, които се трудели всеотдайно цели 55 часа.

„За жалост, в много държави ще се повиши възрастовата граница при пенсиониране, което означава, че хората ще работят до по-късен етап от живота си. В тази връзка, моите препоръки са поне работното време да не превишава три часа“, съветва професор Колин Макензи – ръководител на екипа.

Изводът: Работата е полезна, но не и ако е рекалена. Тя може да стимулира интелектуалната активност, но дългите работни часове могат да отприщят сериозни здравословни проблеми като стрес, умора и дори депресия.

Четете още: Що е то професионален burnout?