Прочувания сочат, че постенето може да забави стареенето и да ни отърве от бръчките. Дотук добре, но да разберем защо е така.

Д-р Розлин Андерсън е категорична, че бръчките и състаряването на кожата съвсем не са неизбежни. По-рано тази година тя сподели резултатите от изследване, които сочат, че жените, които приемат по-малко калории дневно, остаряват много по-бавно. Андерсън изтъква постите като източник на красива и подмладена кожа, защото когато сме ограничени в храненето си, приемаме много по-малко калории, най-вече заради избягването на млечни и животински продукти. Тя смята, че е добре една жена да приема дневно до 1 500 калории.

Отдавна е известно, че хората, които се хранят внимателно и нискокалорично, изглеждат по-добре и са в далеч по-добра форма. Сега разбираме, че на режима им се дължи и хубавата им кожа.



„Всичко, което ядеш, се изписва на лицето ти и влияе на кожата ти. Колкото по-малко калории приемаш, толкова по-подмладено ще бъде лицето ти“, споделя д-р Андерсън.

Също така за доброто здраве на кожата ни е добре да консумираме повече протеин, по този начин подхранваме и мозъка си.

Някои учени обаче оборват твърдението, че трябва да приемаме малко калории, защото смятат, че това води до умора и забавяне на метаболизма. Дори са категорични, че строгата диета води до проблеми с плодовитостта. Но в същото време, когато консумираме нискокалорична храна, намаляваме риска от заболявания като рак, диабет и сърдечни болести.



Добре е и да съобразим хранителния си режим и с възрастта си. Специалистите препоръчват да намалим приема на калориите в средна възраст, когато сме най-застрашени от автоимунни и тежки заболявания.

Много проучвания доказват, че постите имат добро въздействие върху организма, а щом подмладяват и кожата, няма причина да не ги спазваме. Освен ако не сме твърде пристрастени към месото и млякото. А вие постите ли?

Четете още: Как да имаме вкусни празници без подуване и стомашен дискомфорт?