Последните няколко секунди от живота са след смъртта

12 ноември 2017 | 14:34
видяна 18017
коментари 4
снимки: Pexels, Pixabay

Откакто свят светува въпросът дали има живот след смъртта е непрестанно актуален и предизвиква разгорещени спорове. Факт е, че човек не е просто тяло, което функционира според законите на  природата, а има и душа, която му позволява да бъде това, което е и да се различава от животните. И винаги след като някой ни напусне си задаваме въпроса къде отива духът му и изобщо какво се случва с него. Има множество проучвания, занимаващи се с живота след смъртта. Някои от тях доказват, че дори и след като организмът спре да функционира, съзнанието продължава да работи. Според скорошни изследвания, ако човек си отиде, докато е на операционната маса, той може да чуе как лекарите констатират смъртта му.

Едно от последните проучвания по темата е проведено в Ню Йорк от д-р Сам Парния. То включва хора, претърпели сърдечен арест, довел до кратка смърт. Малко след това като по чудо те оживели. Това е най-мащабното изследване, свързано с живота след смъртта, провеждано някога. Някои от пациентите споделят, че чували и осъзнавали всичко, което се е случвало около тях в минутите, през които технически били мъртви.

Всъщност според медицината смъртта на човек настъпва, когато сърцето и кръвообръщението му спрат, но това съвсем не означава, че човек не може да осъзнае какво се случва в момента, в който умира.

Д-р Сам Парния споделя, че лекарите обявяват смъртта на човек в момента, в който сърцето му спре.„Когато пулсът спре, това означава, че кръвта вече не стига до мозъка и всички органи отказват да работят. Тогава човек загубва всичките си рефлекси и жизнени функции“, разкрива д-р Парния.

Но това, което твърдят пациентите, претърпели сърдечен арест, доказва че дори и след смъртта съзнанието на човек работи и той разбира какво се случва около него.„Това проучване цели да открие какво изпитва човек в момента на смъртта си, както например много изследвания се занимават с реакциите на мозъка ни, когато изпитваме любов. Ако успеем да разберем какво се случва в съзнанието ни, когато си отиваме от този свят, ще помогнем на науката и на човечеството, защото тогава всеки ще знае какво го очаква един ден“. Четете още: Какво ви подсказва сутрешното главоболие?

Още по темата

Коментари

4 актьор от сериала умрял живот
  13 ноември 2017 | 07:48 отговор
 

Ето 2 въпроса на живот и смърт: 1. Има ли живот след смъртта? 2. И има ли живот преди нея?

 
3 актьор от сериала умрял живот
  13 ноември 2017 | 07:47 отговор
 

Ето 2 въпроса на живот и смърт: 1. Има ли живот след смъртта? 2. И има ли живот преди нея?

 
2
  13 ноември 2017 | 05:18 отговор
 

 
1
  12 ноември 2017 | 19:56 отговор
 

 

Добави Коментар

Най-четени