Автор
Woman.bg

Пергата - древната суперхрана, която дарява живот

Какво е перга и защо всички, които се стремят към здравословен начин на живот, напоследък са луднали по нея? Отговорът, разбира се, се крие в полезните съставки на тази древна супер храна. Успешно може да я използвате като мултивитаминна, мултиминерална, пробиотична и ензимна добавка в малки количества, както и за лечение на редица заболявания.

Пергата всъщност се произвежда от пчелите и се добива много трудно. Всеки, занимаващ се с пчеларство, е виждал питите, чиито килийки са плътно запълнени с прашец, отгоре залят с мед. Отличава се с многократно по-силното си лечебно въздействие от събирания с прашецоуловители цветен прашец. В килийките започват да протичат биохимични процеси, основно млечно-кисела ферментация и така образуваната млечна киселина консервира пергата, за да могат пчелите да я използват по всяко време на годината за изхранване на пилото. Тя е ценна белтъчна храна, наричана още “пчелен хляб” и е продуктът с най-голяма биологична активност в света. Отличава се с многократно по-силното си лечебно въздействие от цветния прашец. Благодарение на 10 основни аминокиселини, лесно асимилирани от тялото; около 50 ензима; десетки редки въглехидрати; микроелементи; оптимално количество хормони; хетероауксин - вещество, което насърчава растежа и възстановяването на тъканите.

Прашецът от глухарче, който се съдържа в пергата, е богат на каротиноиди (до 2,1 мг/г), които в човешкия организъм се превръщат във витамин А (ретинол), много полезен против отслабването на зрението. Всекидневната употреба на 5-6 г перга в продължение на три седмици създава необходимите запаси от този витамин в организма на човека, и то в период, когато постъплението на каротиноиди от други хранителни източници е ограничено.

В "пчелния хляб" се съдържа и стерини, преобразуващи се в човешкия организъм във витамин D (калциферол), необходим за изработване на хормона, отговорен за формирането на костите и за тяхната здравина. При употребата на 1,5-2 г перга дневно човек напълно задоволява нуждата от този витамин и укрепва своите кости и мускули. Това е особено важно за възрастните хора, защото с напредване на възрастта костите стават по-крехки и по-чупливи.

В пергата има и значително количество витамин Е. Той предпазва мембранните липиди от окислителни разрушения, което е особено важно при излагане на кожата на преки слънчеви лъчи. Неговият недостиг се проявява чрез апатия, неврози, двигателни смущения, отслабване на скелетната мускулатура. Предполага се, че този витамин влияе за повишаването на мъжката потентност. За удовлетворяване на дневната нужда от витамин Е са достатъчни 5 г перга на ден, изтъкват специалисти.

Количеството на витамин С в пергата зависи от нейния ботанически произход. По данни на руски изследователи най-богат на този витамин е прашецът на върбата (повече от 2 мг/г). Необходимата за организма минимална дневна доза от витамин С се съдържа в 5-6 г перга.
Пергата служи като допълнителен източник и на витамини от група В, чието недостатъчно количество в организма се проявява чрез нервни смущения, лош апетит, задух, стомашни разстройства, отичане на крайниците, болки в краката.

Други важни съставки на пергата са арахидоновата, линолевата и линоленовата киселини, които са предшественици на простагландините – хормони, регулиращи дейността на мъжката репродуктивна система. Особено голямо е количеството на тези киселини в прашеца от глухарче.

Има и ще ползи:
- Всички аминокиселини, съдържащи се в пергата, регулират животоподдържащите процеси в организма ни. Това спомага и за бързото заздравяване на раните, наложени с перга.
- Аргининът стимулира работата на имунната система и на хормона, отговорен за ръста на човека.
- Глутаминовата киселина е необходима за растежа и за нормалното развитие на мускулатурата, както и за поддържане на нормален кисело-алкален баланс.
- Серинът участва в метаболизма на мазнините и в изработването на антитела.
- С тирозина са свързани развиването на паметта и изработването на адреналин. Тази аминокиселина, както и триптофанът, се използват за лечение на наркотичната зависимост от кокаин.
- Лизинът защитава човешкия организъм от някои вируси.
- По своя аминокиселинен състав белтъчините на цветния прашец са близки до белтъчините на месото, яйцата и на други високоусвоими продукти.
- Пергата съдържа аминокиселини и ензими, и притежава антимикробно действие. Полезните качества на пергата я правят аноболик.
- Препоръчва се при малокръвие, при заболявания на нервната и ендокринната система, стомашно-чревния тракт, при понижен имунитет, като антисклеротично средство и при преждевременно стареене на организма.
- Употребата на перга от жени е огромна, тъй като тя се препоръчва поради липса на жълто тяло и безплодие.
- Приемът й забавя растежа на неоплазмите, кистите и папиломите.
- Заболявания на семенни везикули, простатит, аденом на простатата, бъбречно заболяване, възпаление на пикочния мехур.

Как да дозирате?
Преди хранене, като се смуче - около 3-5 грама, но не повече от 10 гр са достатъчни на ден, смятат специалистите. При остри вирусни заболявания може да се взема до 30 гр. дневно. Ефектът възниква под въздействието на слюнката. Нужно е продуктът да се разтвори в устата, за да може усвояването му да започне още от лигавицата на устата и хранопровода. След това не се пие вода поне 30 минути.
Имайте предвид, че предозирането с перга може да предизвика хипервитаминоза и да се отрази неблагоприятно на работата на черния дроб, бъбреците и далака!