Автор
Woman.bg

Основното средство срещу рака е здравословният живот

Прости дори на пръв поглед промени в начина на живот като карането на велосипед и намаляването на мазните храни за сметка на плодовете са в състояние сериозно да повлияят за намаляване риска от злокачествени заболявания.

Милиони случаи на рак могат да се избегнат без да се налагат сложни методи за превенция, е мнението, изложено в доклад на Световния фонд за изследване на рака (World Cancer Research Fund), цитиран от zdrave.bg

Документът предлага списък от основни мерки, които могат да бъдат взети бързо и чрез които, според оценката на експертите, случаите на ракови заболявания ще намалеят най-малко с една четвърт.

Изчисленията в доклада показват, че над 25% от случаите на най-разпространените форми на рак могат да бъдат избегнати като се подобри начинът на хранене, чрез увеличаване на движението и контрол върху теглото.

“Логично е, ако нещата продължат да се развиват както досега, да очакваме значително нарастване в броя на ракови заболявания – заради застаряването на населението, заседналия живот и увеличаващото се потребление на храни, преминали все повече промишлена обработка и с повишено енергийно съдържание”, твърди проф. Мартин Уайзман, директор на проекта.

Според експертите, са необходими мерки както на правителствено ниво, така и във всяко отделно семейство. Сред 48-те препоръки в доклада е и тази в училищата и на работното място да се поощрява физическата активност и да се забрани продажбата на нездравословни храни.

Други съвети са да се отделят повече пари за изграждане на места за разходки и велосипедни алеи, както и хората да обръщат повече внимание върху етикетите на храните, които купуват.

“След пушенето (което е причина за около една трета от случаите на рак, най-важни са мерките именно в посока на здравословното хранене, повечето движение и намаляването на теглото”, заключава проф. Майк Ричардс.

“Да не правим нищо може да се окаже наистина разрушително”, коментира доклада д-р Франческо Бранка, ръководител на отдела по храненето към Световната здравна организация (СЗО).

Изчисленията на експертите от Световния фонд за изследване на рака показват, че ако бъдат взети препоръчваните мерки, най-голямо ще е намалението в случаите на рак на матката и хранопровода (около 70%), на устата и ларинкса (около 65%), докато при широко разпространените рак на гърдата и на белите дробове този процент ще е приблизително 40 и 36.