Не става въпрос за мечтаната отпуска, която или е минала, или предстои, а за цялото усещане за релакс. Някои хора просто не умеят да си почиват и да се наслаждават на живота си, да са окей със случващото им се и да празнуват всеки ден с близките си. Carpe diem, carpe noctem, carpe omnius - трябва да се радваме на всичко около себе си и да сме по-отпуснати, спокойни и в мир с околните и със самите нас. Ето няколко съвета как да прогоните стреса и да живеете по-усмихнато и пълноценно.

Целувайте се

Целувките водят до отделянето на хормона окситоцин, който намалява нивото на хормона на стреса кортизол според проучване, представено пред Американската асоциация за напредък в науката през 2009 г. Пък и е доста приятно занимание, особено ако е с правилния човек, нали?

Смейте се по-често

Смехът е доказан противник на стреса. Проучване показва, че смехът ефективно намалява психологичния стрес и натрупаното от работа напрежение. Това е така, защото хората, които се смеят, имат по-ниски нива на кортизол, а и с усмивка предизвикват позитивно отношение от околните спрямо себе си.

Занимавайте се с йога

Проучвания показват, че йогата, посредством комбинация от контролирано дишане и специфичните пози (наричат се асани), които отпускат мускулите, намалява безпокойството, депресията и умората. След проучване сред 50 студенти по медицина учени установили, че йогата води до по-добри резултати на изпитите заради подобрената концентрация, по-ниските нива на раздразнителност и по-оптимистичния поглед върху живота.

Яжте шоколад

Според проучване 40 грама черен шоколад на ден може да ни помогне за борбата със стреса, като освобождаваме бета ендорфини в мозъка или така наречените "химикали на щастието".

Вземете си домашен любимец

Проучвания показват, че хората с домашни любимци имат по-ниско кръвно налягане и са по-отпуснати. Доказано е, че наличието на котка в дома сваля нивото на стрес на стопаните ѝ, а разхождането на куче може да се превърне в приятно занимание и да ни разсее от ежедневните проблеми.

Дъвчете дъвка

Проучвания показват, че дъвченето на дъвка, независимо от вкуса й, понижава нивото на стреса и подобрява концентрацията, защото намалява нивото на кортизол в слюнката.

Игнорирайте телефона си

Поне ако не става въпрос за работа. Проучване на Британското психологическо общество показва, че постоянното следене на социалните мрежи определено повишава нивото на стрес.

Четете още: Как липсата на сън влияе върху мозъка