Автор
Woman.bg

Натиснете тази точка, за да се освободите от стрес

С годините е доказано, че китайската медицина е изключително точна и ефикасна и в днешно време все повече хора, които полагат грижи за здравето си, прибягват до нея.

Традиционната китайска медицина лекува всякакви проблеми в организма от хиляди години насам, включително и стреса. Още от древни времена китайците вярват, че по цялото тяло има точки, които ако ги натиснеш, оказват влияние върху вътрешните органи. Тази техника се нарича „Акупресура“ и тя заляга на почти същите принципи като акупунктурата. Според китайската медицина в човешкото тяло има 12 точки, които отговарят на функциите на органите. Също така масажирането им спомага баланса на енергиите в тялото и ако той не е добър, то здравето ни страда.

Ако при акупунктурата се използват игли, за да бъдат засегнати определени точки на тялото, то при акупресурата се използват единствено натискът на пръстите.

Коя е точката, която премахва стреса веднага?

Това е точката CV17, която се намира по средата, между гърдите. Когато сте много напрегнати, може да усетите болка, ако я натиснете. Причината за това е, че зоната около гърдите и най-вече тази между тях, отговаря за емоционалния ни баланс. Освен това се смята и че тази точка е балансът между енергиите ин и ян в тялото. Натискането на тази точка, освен че възстановява нарушения емоционален баланс, подсилва и имунната ни система.

Как да натиснем точката правилно и в каква позиция да бъде?

Точката CV17 представлява една малка вдлъбнатина, точно по средата между гърдите. Натиснете я с два пръста внимателно и започната да разтривате нагоре и надолу.

След това седнете като се стараете гърбът ви да е изправен и насочете дланите и пръстите към тавана. Тази поза е известна като позата на молещия се, който се опитва да възстанови баланса в организма и душата си. След като поседите няколко минути така, започнете с палците си да натискате внимателно точката между гърдите си, продължите да го правите около 2-3 минути. За да се отпуснете повече, затворете очи. Вдишайте и издишайте бавно и дълбоко. Дръжте главата си изправена, но не напрягайте врата и раменете.

Натискането на точка CV17 може да ви помогне и да заспите по-лесно, освен това помага и когато сте тъжни или сте изпаднали в депресия.