Автор
Woman.bg

Настъпи сезонът на стреса - как да го намалим ефективно?

Дългоочакваните празници се изнизаха, а до лятото все още има толкова много време.

Статистиката сочи, че януари e месецът с най-тежките депресии и най-висок стрес. Връщаме се отново на работа. Новата година идва с нови надежди, нови планове и нови обещания за по-добър живот. Поемаме нови задължения и обещания към себе си, които трудно изпълняваме: „От тази година ще се храня здравословно, ще обръщам повече внимание на близките си, няма да се ядосвам“. И все пак – всичко е по старому. Нищо не се е променило, а навън е студено, което никак не ни помага.

Ниските температури влияят на физическо ниво и това е научно доказано. Оказва се, че липсата на слънце понижава нивата на серотонин и мелатонин – хормони, регулиращи именно настроението и циклите на съня ни. Лошото време е причина за намаляването на секрецията на витамин D, който пък има роля в имунната защита, а неговата липса увеличава риска от поява и задълбочаване на депресивните състояния. Студът, освен физически, може да влияе и на емоционално ниво – разреждаме разходките, стоим повече вкъщи пред телевизора, губим тонус и настроение.

Можем обаче да погледнем на началото на годината и по съвсем друг начин - ново начало, което вещае само добро, нови възможности и нови пътеки, които ни чакат. Всичко зависи от нас самите - позитивната гледна точка е въпрос на личен избор, не го забравяйте. Тук на помощ ни идва и силата на природата. Именно в нея можем да потърсим подкрепа и отговор на проблемите си в студените и мрачни дни на зимата..

В някои билки могат да се открият множество активни вещества, които имат пряко отношение към правилното функциониране на нервната система. Такива са маточинатa, ашвагандата и лавандулата. Полезните им свойства са познати от векове, именно затова днес са сред най-ценните дарове на природата. Те притежават уникални качества, които могат да ни предпазят от отрицателните последствия от стреса и да ни помогнат да сме по-адаптивни спрямо променящите се външни условия.

Билката Маточина е добре позната в традиционната българска медицина като ефикасно средство за успокояване на нервната система. Действа положително за лечение на нервни нарушения – неврози, сърдечни неврози, ускорено сърцебиене, мигрена, храносмилателни смущения с неврогенен произход. Прекрасно успокоява, отстранява депресията и меланхолията, премахва стреса, напрежението, страха и безпокойството. Маточината действа положително и на стомаха – стимулира процесите на храносмилане, потиска гаденето и повръщането.

Лавандулата е друга широкоразпространена билка. Благодарение на изключителните успокояващи качества се прилага срещу нервно напрежение и безпокойство, спомага за общото отпускане на организма.

Славеща се като билка на младостта, Ашвагандата, е ценена заради способността си да успокоява ума и да възстановява силите на организма. Тя помага на тялото да се справи с външни негативни въздействия и вътрешни напрежения като стрес и тревожност.

Bland е уникален висококачествен продукт, съдържащ екстракти от маточина, лавандула и ашваганда. Не съдържа захар, консерванти, оцветители и животински продукти. Подходящ е за постещи и вегетарианци. Напълно безвреден е! Не води до зависимост! Бланд може да се приема продължително време. Можете да намерите в аптеките и без рецепта! Повече информация ще намерите на http://botanic.cc/products/bland/.