Темите за съня и сънищата винаги са будели дълбок интерес и любопитство от страна на учени и лаици от миналото до днес. В това число и всичко онова, свързано с неговите нарушения, с които почти всеки от нас се е сблъсквал през живота си, независимо дали става дума за сомнамбулизъм, сънна парализа или секссомния. Смущения, които нерядко предизвикват смут и страх у всеки, оказал се в близост до този, който ги преживява.

Нека да надникнем в най-ужасяващите и стряскащи разстройства на съня, някои от които дори с опасност за живота:

Синдром на спящата красавица

Синдромът на спящата красавица, известен още като "Клайн-Левин" (KLS), е смущения на съня, което се проявява под формата на често повтарящи се и необичайно дълги епизоди, при които страдащият се чувства изключително сънлив и силно изтощен, за да намери сили да стане от леглото. В някои моменти той може да се събуди, да отиде до тоалетната и отново да легне. При този синдром човек може да продължи да спи до 20 часа дневно. Дори има рекордни случаи, регистрирани във Великобритания, при които сънят е продължавал цели два месеца. Към момента още не е установена причината за подобен феномен. Извършват се серия от проучвания, които търсят възможна връзка с автоимунните разстройства, но все още почти няма открито ефективно лечение.

Синдром на експлодиращата глава

Естествено, не си мислете, че става дума за реална експлозия на главата. Симптомите се проявяват по време на етапа на дълбокия сън и се изразяват във внезапно появил се от нищото силен кънтящ шум, придружаван от проблясък на светлина. Шумът може да наподобява звука на изстрел, сблъсък на чинели или взривяващи се експлозиви точно до главата. Феноменът не причинява физическа болка и не е свързан със сериозни заболявания. Според учените това разстройство е свързано с високи нива на стрес и изтощение и е нещо като крайна версия на неволните спазми, които се случват в първата фаза на съня. Синдромът на експлодиращата глава засяга предимно жени над 50-годишна възраст, по данни на Американската асоциация за проблеми в съня.

Сънна парализа

Много хора са преживели събуждане от съня си по средата на нощта с ужасяващото усещане, че не могат да се помръднат. Въпреки че те са будни и са в пълно съзнание, те са и абсолютно неподвижни. Мнозина са усетили видимо или невидимо присъствие до себе си или в стаята. Това е изключително притеснително усещане и лицето, минава през него, обзето от страх. Тази група от симптоми е известена в света на медицината като “сънна парализа”. Тя се среща често сред 3.6% от населението в света. Около 30% от младите хора преживяват Сънна парализа най-малко веднъж в живота си. Тя е по-вероятно да се случи при по-млади възрастни. Може да продължи от няколко минути до няколко часа в даден момент. Учените я обясняват като събуждане на част от мозъка преди останалата част от тялото. Получава се усещане за будно състояние, въпреки че мускулите остават неподвижни.

Секссомния

Секссомнията е рядко разстройство, известно като атипично сексуално поведение в съня. На пръв поглед не са налице видими признаци на сън по време на половото сношение, но на сутринта засегнатият няма спомен за такова.

Фатална семейна инсомния

Става дума за рядък наследствен тип инсомния, при която хората страдат от перманентно безсъние и изтощение, което води до смърт или влошаване на здравословното състояние до степен, в която жертвата изпада в кома и умира. Те просто не могат да спят. Това заболяване на мозъка засяга частта от него, отговаряща за съня, което води до загуба на моторни и когнитивни умения и е смъртоносно. За съжаление, повечето хора с FFI умират от 6 до 32 месеца след появата на първите симптоми. Има към 50% по-голяма вероятност FFI да се прояви при дете, ако родителят носи гени, които предразполагат към това заболяване.

Сънно пиянство

Сънното поянство, или по-известно като объркващо събуждане, е разстройство на съня, при което хората изглеждат объркани при събуждането си, така сякаш са мъртвопияни. Състоянието е доста разпространено и засяга до една седма от хората. Случва се, когато хората рязко бъдат събудени от дълбок сън, в резултат на което те не могат да осъзнаят действията си. Опитите да бъдат събудени в такива моменти са абсолютно безполезни. Сънното пиянство може да се изрази в действия катонапример неадекватно поведение, безсмислено вдигане на телефона, когато се задейства будилникът, провеждане на разговор без спомен за него, буйстване или дори прилагане на насилие върху други хора. Изследването установява, че 37% от тези, които страдат от объркващо събуждане, имат психични заболявания.

"Фрийрън" синдром

"Фрийрън" синдромът е разстройство на ритъма на деня и нощта, причинявано от проблеми с биологичния часовник на хората. Докато повечето хора имат естествен биологичен часовник, който ги кара да действат по график от 24 часа, тези с "фрийрън" синдрома имат цикъл на сън, който е забавен с няколко часа всеки ден, което прави невъзможни редовните действия по фиксиран график. В крайна сметка хората с това състояние за кратко наваксват с 24-часовия свят, но само докато цикълът не започне да се повтаря. Разстройството е най-разпространено при хората с увредено зрение, които нямат усещане за светлина, за да разграничават нощта от деня, съобщава US News. То може да бъде третирано с витамин B-12, мелатонин и повече излагане на слънце.

Разстройство на нощното хранене

Подобно на сомнамбулизма, това състояние се случва по време на най-дълбоките фази на съня. Спящият става, отива в кухнята и започва да се храни. Симптомите включват малък или напълно липсващ апетит на закуска, консумацията на повече храна след вечеря, и липса на контрол над поведението при хранене, водеща до усещане за вина и срам. Разстройството е особено опасно, когато онези, които се водят по клинична дефиниця спящи, започнат да се занимават с готвене, да използват режещи инструменти или да включват фурната. Поради тази причина страдащите от това разстройство са податливи на инциденти като порязвания, изгаряния и травми при падания. За справяне с този проблем лекарите понякога предписват медикаменти, за да възпрат желанието за храна на мозъка, докато човек се намира в безсъзнателно състояние.

Четете още: Какво означава, когато сънуваме някого?