Колкото и да се стараем за външния си вид и по-специално за кожата си, като купуваме скъпо продукти и не спираме да ходим по разни мъчителни процедури, истината е, че храната е най-надеждното средство за перфектна сияйна кожа. Има определени съставки, които спомага за здравето ни, а това неминуемо се отразява и на лицето ни. Също така има и храни, които ни пречат да бъдем красиви и постоянно предизвикват появяването на несъвършенства по лицето ни. Днес обаче ще се фокусираме изцяло върху продуктите, на които трябва да наблегнем, ако искаме да изчистим кожата си. Вижте кои са те:

1.Цитрусови плодове (портокал, грейпфрут, лимон или лайм)

Тези плодове съдържат витамин С, който е стар познайник на красивата кожа. Много е важно да приемаме добри количества от него, за да може кожата ни да произвежда колаген. Също така този витамин има антиоксидантно действие и спомага за отстраняването на нежелана пигментация, бръчки или торбички под очите.

2.Боровинки

Наситеният им син цвят говори за чудното им антиоксидантно действие. Ако искате да се изчистите от токсини, боривинките ще бъдат най-добрият ви съюзник.



3.Зелен чай

Когато е горещ зеленият чай отделя катехини – антиоксидант с невероятно въздействие върху организма. Зеленият чай спомага за кръвообръщението, което се отразява благоприятно на кожата. Изследване, проведено през 2007 г., дори сочи, че консумацията на от 2 до 6 чаши дневно може да предотврати появата на рак.

4.Шафраново масло

Шафрановото масло съдържа омега 6 мастни киселини, които имат отлично овлажняващо и омекотяващо действие върху кожата. Така че ако имате суха кожа, това е вашето решение.



5.Костен Бульо

Знаете ли, че някои звездни дами заменят сутрешното си кафе с костен бульон? Причината за това е, че по този начин се зареждат с достатъчно колаген, който е известен като най-добрия приятел на сияйната кожа.

6.Спанак

Спанакът е чудесен извор на витамин С и бета каротин. Консумацията на спанак и други зеленолистни зеленчуци може да ви предпази дори и от рак на кожата. Освен това в спанака се съдържа и вода, която предотвратява появата на бръчки.



7.Сладки картофи

В сладките картофи се съдържа също толкова витамин С, колкото и в портокалите. Ето защо ако не желаете бръчки, може да се обърнете към тях.

8.Домати

Ликопенът, заради когото доматите, както и някои други зеленчуци, са червени може буквално да изтрие няколко години от лицето ви. Любопитен факт е, че зеленчукът е много полезен, не само когато го консумирате пресен, но и когато е преминал през термична обработка. Знаете ли, че именно доматите могат да предпазят кожата ви от слънцето? Просто ги консумирайте всеки ден под формата на супа или сос.



9.Риба тон от консерва

В малката вкусна консерва има нещо, което е изключително важно за кожата ви – Селен. Това е елемент, който е изключително важен за антиоксидантната защите на организма. Освен това в рибата тон се съдържат и омега 3 мастни киселини, които са известни с благоприятното си действие.

Четете още: Емоционално обслужване – как да спрете да живеете в интерес на другите