Мурсалският чай е билка, за която се смята, че притежава необикновена лековита сила. Известна още под името планински, пирински или алиботушки чай, тя се среща в родопската местност Мурсалица.

Ползи от мурсалския чай

Тази билка оказва благотворно влияние върху цялостното състояние на организма.

Мурсалският чай има доказани подмладяващи свойства. Това се дължи на състава му, богат на антиоксиданти, които възпрепятстват окисляването на клетките и забавят стареенето. Напитка, приготвена от билката, има и силно отхрачващо действие, поради което действа успокояващо при бронхит и астма и помага при белодробни заболявания.

Много медици предписват отвара от растението за лечение и на чернодробни и бъбречни заболявания, защото прочиства организма от тежки метали, радиоактивни вещества и други вредни отлагания.

Освен това тази невероятна билка помага при безсъние и успокоява нервната система. Провеждани са изследвания, които разкриват, че тя предотвратява развитието на някои видове рак и освен това предпазва от атеросклероза. Растението подобрява и работата на храносмилателната система.

Билката има добре изразено противовъзпалително и противомикробно действие, което го прави успешно приложимо при хроничен гастрит, ентероколит и други чревни заболявания.

Начин на приготвяне на мурсалския чай


В прясно състояние билката има жълт цвят, а за да стане годна за употреба се изсушава добре на цели стръкове, до светлозелен цвят.

Чай от растението се приготвя, като се вземат 4-5 стръкчета от него и се сварят на тих огън в 1 литър вода за около 5 минути. Две стръкчета са достатъчни за три чаши ароматен чай.
Желателно е съдът да е порцеланов и да се покрие до изстиването му. Добре е да се прецежда през тензух или неметална цедка.

Ако не изпиете направения чай, не го оставяйте за следващия ден, а го изхвърлете и си направете нов.

Отслабване с мурсалски чай

Напитката от тази билка има не само лековити свойства, но и помага в борбата с излишните килограми. Пиенето на една чаша от чая сутрин на гладно засилва метаболизма и освен това доказано изхвърля излишната вода от тялото.