Мобилните телефони изменят мозъчната активност

23 февруари 2011 | 16:01
видяна 3039
коментари 1

Причиняват ли рак мобилните устройства и влияят ли те на мозъчната активност на потребителите?

Ново проучване на "Вашингтонския университет" не успя да намери отговор на наболелия въпрос, но въпреки това успя да посочи няколко непознати досега странични ефекти от употребата на преносимите телефони, пишат медиите в САЩ.

Изследване на 47 души, използващи мобилни телефони, откри, че петдесетминутен разговор повишава метаболитната активност на отделните мозъчни области, намиращи се в близост до устройството, пише БГНЕС.

Изследването е проведено от шведско-американски екип от учени, работещи за "Вашингтонския университет", в периода от първия ден на януари до последния ден на декември 2009. Експертите използвали високотехнологични скенери, с които проследявали глюкозата, считана за показател за метаболитната активност. "Резултатите от това изследване ни доставиха доказателства, че продължителното излагане на вълните на мобилните телефони влияе на мозъчната активност", пише в комюникето на учените.

"Въпреки това проучването ни не дава информация за евентуалното присъствие на канцерогенни ефекти или липсата на такива при употребата на този вид мобилни устройства", отбелязват още експертите. Изследването, което бе публикувано по-рано този месец в "Списанието на Американския лекарски съюз", обаче не е първият труд, показващ негативните страни на мобилните телефони.

Според някои прочувания, които бяха проведени през последните години, съществува пряка връзка между употребата на мобилната техника и появата на определени ракови клетки в мозъка. В крайна сметка обаче, ако очаквате скоро да получите пълна информация за въздействието на този вид технологии върху човешкия мозък, считайте, че в близките години ще бъдете в позиция "моля, изчакайте".

Още по темата

Коментари

1 Ани Караиванова
  23 февруари 2011 | 23:09 отговор
 

ДОБРО УТРО, ДРАГИ ГАЛФОНИ!

 

Добави Коментар

Най-четени