Гениалният изобретател, гуруто на IT-технологиите, човекът, променил света, дълги години практикувал медитация на съзнателността. Тя му помагала да се отърси от стреса, да избистри ума си и да развива креативността си.

„Ако седнете и просто наблюдавате себе си за известно време, ще откриете, че умът ви е много неспокоен. Когато се опитате да го успокоите, ще стане само по-зле. Ако след известно време съзнанието ви все пак се успокои, ще ви се открият много деликатни неща. Интуицията ви ще се изостри, също както и зрението ви, ще можете да се почувствате в настоящия момент – тук и сега. Мислите ви ще забавят ритъма си, съзнанието ще се разшири и ще видите много повече неща от преди“. Така описва ефекта от медитацията Стив Джобс пред биографа си Уолтър Айзъксън.

Медитацията на съзнателността се заражда в практиките на дзен-будизма и даоизма. Джобс е говорил за нея на Айзъксън малко преди смъртта си, когато вече бил практикувал техниката дълги години. Това потвърждава и журналистът и писател Джефри Джеймс, обсъждал с Джобс още през 90-те години връзката между дзен и програмирането.
По онова време медитацията била нещо екзотично, както признава Джеймс, но той и в тази сфера бил изпреварил времето си. Днес позитивното влияние на медитацията е доказано от науката, а гиганти като Google, General Mills, Target и Ford специално обучават служителите си на техниката, която Джобс открил за себе си преди десетилетия.

КАК ДА МЕДИТИРАТЕ?

Според цитата, представен от Айзъксън, медитацията, практикувана от Джобс, много прилича на онази, която навремето Джеймс учил при прочутия майстор по бойни изкуства Янг Джин Минг. Ето неговия урок, включващ общо 6 стъпки.

СТЪПКА 1

Седнете с кръстосани крака на уединено и тихо място, най-добре на плоска възглавница, за да намалите напрежението гърба. Започнете да дишате дълбоко.

СТЪПКА 2

Затворете очи и се заслушайте във вътрешния си монолог, в мислите, които прескачат из главата ви – работа, дом, телевизия… Това са приказките на вашия суетен „маймунски ум“. Не се опитвайте да спрете този поток поне засега. Просто наблюдавайте как умът ви прескача от една мисъл към друга. Повтаряйте това упражнение по 5 минути на ден в продължение на една седмица.

СТЪПКА 3

Без да се опитвате да успокоите потока на мислите си, пробвайте да превключите вниманието си към своя „волски ум“, тоест към онази част от съзнанието ви, която мисли спокойно и бавно. „Волският ум“ просто наблюдава света около себе си. Той не дава оценки, не търси смисъл, той просто вижда, чува и усеща. Повечето хора дори не подозират, че го има, макар че някои може да го открият в шокови моменти, когато „маймунският ум“ замълчи. Но дори и когато сме изцяло във властта на „маймунския“ си ум, когато неговите команди „По-бързо! Хайде!“ не ни оставят време да се опомним, „волският“ ум продължава да работи все така бавно и съсредоточено.

СТЪПКА 4

Щом започнете да осъзнавате „волския“ си ум, помолете го постепенно да забави дейността на „маймунския“ ум. Джефри Джеймс например намира за полезен следния метод – той си представял, че „волът“ бавно върви по една пътека и тази гледка приспива „маймунския ум“. Не се разочаровайте, ако той се събужда от време на време. Маймуните са си такива. Въпреки това ще откриете, че „маймунският“ ви ум е започнал повече да си почива и по-малко да се суети и да вдига шум.

СТЪПКА 5

Щом успокоите „маймунския ум“, продължете да се съсредоточавате върху „волския ум“. Тогава дишането ви ще се забави. Ще усещате с кожата си допира на въздуха. Възможно е да усетите как кръвта тече през тялото ви. Ако си отворите очите, светът около вас ще ви се стори малко по-различен, нов и дори някак странен. Например прозорецът ще стане просто правоъгълник, изпълнен със светлина. Няма нужда да го отваряте или затваряте, да го поправяте или миете. Той просто съществува – тук и сега. Както и вие самите сте тук и сега.

СТЪПКА 6

За да постигнете това състояние ще ви е нужно известно време. Но ако сте правили всичко дотук правилно, изобщо няма да усетите времето, изминало между включването и сигнала на таймера. Постепенно, ден след ден увеличавайте продължителността на медитацията. Колкото и да продължава тя, вие няма да усетите как минава времето.

ТРИ ПРЕДИМСТВА НА МЕДИТАЦИЯТА

Редовното практикуване на медитация на съзнателността ще ви даде три безспорни предимства:

1. Ще се отърсите от стреса. Дори ако имате трудности в живота, те едва ли ще прераснат в сериозни вълнения.

2. Ще забравите за безсънието. Джефри Джеймс твърди, че благодарение на редовната медитация вече заспива за 2-3 секунди.

3. Ще започнете да мислите по-ясно и да оценявате по-точно събитията в живота си. Медитацията е помогнала на Джефри Джеймс да прекъсне разрушителна любовна връзка и да напусне работа, на която се чувствал нещастен.