Всички познаваме канелата в качеството й на ароматна подправка, която може да предаде „коледен“ вкус на напитката ни, в същото време е лека и може да бъде много освежаваща, но дори и не подозираме за много от качествата й.

Още преди хиляди години човечеството е установило колко полезни свойства има канелата. Съществуват писмени сведения от Древна Гърция, Египет и Китай, че хората по тези земи са консумирали много канела. Ароматната подправка има противовъзпалително действие върху организма и може да бъде използвана като лек срещу редица заболявания и е благоприятна за сърдечно-съдовата система. Родината на канелата Югоизточна Азия, а днес това е една от най-предпочитаните подправки в цял свят. Вижте защо:

1. Тя има силно противовъзпалително действие

Несъмнено едно от най-големите достойнства на канелата. А според проучване, проведено в Иран, освен че действа противовъзпалително, вълшебната подправка и облекчава болките в мускулите.

Всъщност тя може да бъде лек за всякакви болки. Косвено канелата може да помогне и за предотватяването на невродегенеративни заболявания (Алцхаймер, Паркинсон, Менингит), защото те най-често са следствие от възпалителни процеси в организма.

2. Подсилва мозъчната дейност

Скорошни проучвания установили, че съществува връзка между аромата на канелата и мозъчната дейност. Смята се, че той подсилва паметта, зрителните способности и когнитивните функции.

3. Помага срещу възпалено гърло

Ако сте с настинка и ви мъчи болно гърло, опитайте следната рецепта: сложете пръчици канела във вода за няколко минути. По този начин ще получите канелена вода, която е изключително полезна и ще подейства като чуден лек за болките в гърлото.

4. Има антибактериални свойства

Според проучване, проведено в Хонг Конг, канелата има антибактериални свойства, които могат да бъдат полезни и срещу бактерии, които навлизат в организма ни, посредством храна (Салмонела или Еширихия коли). Канелата подсилва имунната ни система и дори може да намали риска от СПИН.

5. Богата е на антиоксиданти

Учените твърдят, че в ароматната подправка има около 41 вида антиоксиданти. Това означава, че тя превъзхожда лука, чесъна, розмарина и ригана, които също са популярни със здравословното си действие.

6.Освежава дъха

Доказано е, че канелата предпазва зъбите от гниене, инфекции, кариеси и от лош дъх. Също както ментата, така и канелата е често използвана като екстракт за дъвки. Подправката е широкоразпространена и в козметиката (в шампоани,кремове,парфюми), заради полезните си свойства и приятната миризма.

7.Помага при лечение и дори може да предотврати гъбични инфекции

Канелата има магичното свойство да понижава захарта в тялото. Както знаем, именно тя спомага за разпространението на инфекции в организма, в това число и на гъбичките. Поради тази причина е добре да приемате канела, ако страдате от инфекция тип candida albicans.

8.Полезна е за кожата

Всекидневната употреба на масло, съдържащо екстракт от канела, видимо ще подобри състоянието на кожата ви. В комбинация с мед, положителното действие е гарантирано.

9.Има и противоалергично действие

Поради противовъзпалителното си действие в организма, канелата спомага за предотвратяване на различни алергии, също така и от астматични пристъпи. Канелата действа положително и върху храносмилателната ви система. Тази подправка е чудесен имуностимулатор.

10.Понижава холестерола

Канелата помага на организма да се пребори с наситените на мазнини вредни храни. Единствено се налага, преди да консумирате подобни продукти, да изядете една чаена лъжичка канела. Поради тази причина подправката се превръща в задължителен елемент от хранителния режим на диабетиците и на хората, страдащи от висок холестерол.