Автор
Цвета Герчева

Крилце или кълка - или защо не бива да се отказваме от пилешкото

Покажи ми как се храниш, за да ти кажа какъв си, казвали древните римляни. Когато някой се разболее пък, лекарите в Помпей препоръчвали питателна супа от кокошка. Тя трябвало да е гореща и с много подправки. Звучи вкусно, нали?

Днес ние знаем, че тайната на добрата диета е в количеството и разнообразието, а забраните и табутата нямат никакво място в графата "здравословно хранене". И все пак - когато става въпрос за вечеря, всяка домакиня застава пред щанда в магазина с един единствен въпрос - какво да сготвя и дали храната, която ще избера за семейството си е достатъчно полезна и здравословна.

Снимка: Goodlife

Е, време е да разбуним някои митове и да ви споделим някои истини за един продукт, който обичаме от деца - вкусното пилешко.

Замразено или прясно

На първо място - ако се чудите дали замразеното месо има същите качества като прясното, отговорът е да. Проблемът е, че все пак организмът ни усвоява по-добре прясната храна поради редица причини. Ето защо когато имате възможност, купувайте прясно месо.

Снимка:"Градус"

На второ място - заложете на качествен продукт и бранд, доказал се през годините. Не е без значение къде и как е отглеждано пилето, затова е добре да се доверите на компания, която има опит и история при отглеждането на пилета, като "Градус", например. Всъщност, историята на компанията започва още през 1992 година и вече 25 години показва, че следва правилното ноу хау за българския пазар. Казано на обикновен език, това означава, че в 95% от домакинствата у нас присъстват продукти на "Градус". Звучи впечатляващо, нали?

Снимка: Pixabay

И все пак - къде е тайната?

Според екипа на бранда - в затворения цикъл на производство. "Градус" имат собствен фуражен завод , което значи, че храната, която е нужна за пилетата, е достатъчно добре и грижливо селектирана, собствена люпилня, ферма за отглеждане на пилета, цех за пакетиране... реално абсолютно целият процес се случва под една шапка, което пък гарантира един истински качествен продукт.

Снимка: Goodlife

Защо е полезно?

Всички знаем, че пилешкото е полезно, обаче точно за какво? Според диетолозите то е един от най-добрите източници на белтъци – порция от 100 г съдържа 25 г протеин, което го прави чудесен избор за растящите деца, както и за хората, които тренират във фитнеса. Цинкът в пилешкото месо спомага за регулиране на апетита. Пилешкото съдържа и куп ценни вещества като фосфор, заедно с малко калций, който е полезен за костите. Това месо е богато също така и на селен, за който е известно, че намалява риска от артрит и подобрява здравината на костите.

Снимка: Pixabay

Гони стреса

Вкусната храна е всичко, от което тялото има нужда след тежък ден в офиса, но как да нахраним душата? Според експерти пилешкото може да ни направи по-щастливи. То е богато на хранителни вещества, които намаляват нивата на стреса – триптофан и витамин B5. И двете имат успокояващ ефект и правят пилешкото ястие чудесен избор за борба със стреса и напрежението.

Снимка: Pixabay

Малки трикове за големите домакини

-Сочно пиле? Най-важното е да знаете как да го приготвите. На първо място - не го посолявайте предварително. На второ - загрейте максимално добре фурната или тигана, преди да започнете да приготвяте пилето. Високата температура ще "шокира" месото и ще запечата най-вкусните му сокове вътре в него.

- Как да разберем дали пилето е готово, докато го печем? Има един много лесен и бърз тест. С помощта на нещо остро, шишче например, прободете месото до средата, извадете шишчето и натиснете месото. Ако от него излезе прозрачна течност, пилето е готово, ако течността има червен оттенък, на месото му трябва още готвене.

-Следете соковете на месото. Всяко месо след термична обработка се оставя „да почине“, тоест оставя се няколко минути след печене, без да се нарушава целостта му. Това се прави, за да могат соковете да се разпределят равномерно по него. Това е и най-лесният начин да се определи дали пилешкото е готово. След като го извадите от фурната, тигана или скарата, сложете месото в чиния. След 5-6 минути вижте какви сокове има в чинията, ако те имат червеникав оттенък – месото все още не е готово. Ще разберете, че е готово, ако сокът е прозрачен.