Автор
Woman.bg

Кой е най-лесният начин да се излекуваме от нередовен стомах?

„Отново съм подута и едва влязох в любимите дънки, а закопчаването на ципа до горе изглежда най-невъзможното нещо на света. И пак тези пъпки по лицето. Главоболие. Не съм ходила до тоалетна вече четвърти ден. Запек.“

Запекът обикновено се дължи на неправилно хранене, например при консумиране предимно на обработени храни като чипс, бисквити и други закуски, за сметка на богатите на целулоза зърнени храни, плодове и зеленчуци. Други причини могат да бъдат: промяна на навиците; заседнал начин на живот; пътуване; прием на малко течности; интестинални заболявания; бременност; хемороиди; депресия; медикаменти; диуретици; продължителна употреба на лаксативни средства. Най-полезният и евтин начин да се излекувате от нередовен стомах е да промените начина си на живот. Това макар и трудно начинание, изискващо упоритост и воля, е инвестиция, която би донесла край на мъчителното седене в тоалетната. Храната трябва да бъде разнообразна и богата на витамини и минерални соли. Желателно е да съобразяваме хранителния си режим с вида на запека – атоничен, механичен, спатичен и др. При атоничния запек (намалена перисталтика и мързелива черва) се препоръчва храна, богата на целулоза и баластни вещества като плодове и зеленчуци, пълнозърнест хляб и др. Предлагаме списък с желаните и нежеланите храни при хроничен атоничен запек.

Млечни продукти:
Желани: кисело мляко, извара, сирене.
Нежелани: топено сирене, пушено сирене, мляко на прах.
Месо и месни произведения:
Желани: крехко телешко и говеждо, нетлъсто свинско, нетлъсти и пресни сладководни риби – варени или печени.
Нежелани: консерви, колбаси, свински глави, врат, пастет, желирани меса, тлъсти риби, мариновани риби и рибни консерви.
Мазнини: по принцип избягвайте.
Зеленчуци:
Желани: всички видове зеленчуци, сурови или ако са термично обработени – варени.
Нежелани: пържени картофи, туршии, мариновани консерви
Плодове:
Желани: почти всички плодове. Препоръчително е да се взимат сутрин на гладно и тези, които е възможно, да се приемат с кората.
Нежелани: боровинки, лимони, банани.
Хляб и хлебни изделия:
Желани: типов, ръжен, ръжено – пшеничен.
Нежелани: бял хляб, макарони, нишесте, ориз, сухари, тестени и пържени закуски.
Захар и захарни изделия:
Желани: мармалад, конфитюр, захар, локум.
Нежелани: шоколадови изделия, маслени торти и пасти, сиропирани сладкиши – кадаиф, баклава, сладолед.

Целесъобразно е и приемането на повече течности – минимум 1.5 л. на ден. Добре е да се храните в точно определено време. Преди хранене вземайте чаша вода.

Предпочитайте слабителни, които увеличават и омекотяват изпражненията, без да дразнят чревната лигавица. Такива са фибрите и особено обвивки от семената на Псилиум. Тази билка е позната още от преди хиляди години от Аюрведическата медицина като най-безвредния и мек лаксатив. Трайно нормализира моториката на червата, без да води до зависимост. Фино обработени обвивки от семената на био Psillium (Псилиум ) се съдържат в лесни за употреба целулозни капсули в продукта LaxaL (Лаксал). Продуктът не съдържа животински продукти, оцветители и консерванти.