Включването на повече кисело мляко в храненето, помага за намален риск от сърдечносъдови заболявания, гласи ново проучване публикувано в Американския вестник за хипертония. Учени установили, че повишената консумация на кисело мляко би могла да бъде от полза за всеки, който страда от високо кръвно налягане.

Екипът анализирал две групи с високо кръвно налягане и техните хранителни режими. Едните са на възраст между 30 и 55 години, другите между 40 и 75. Участниците, които са приемали повече от две порции кисело мляко седмично, са отбелязани, че имат 20% намален шанс да страдат в бъдеще от вродени сърдечни заболявания или удари.

Освен това, жените, които са имали две или повече порции кисело мляко седмично, са регистрирани като 30% по-малко вероятни при миокарден инфаркт.

Мъжете, които консумират повече от две порции кисело мляко седмично, имат 19% намален риск от инфаркт на миокарда.

Изследователите също така оценяват корелацията между намаления риск от сърдечни заболявания с по-високи резултати от DASH (Диетични подходи за спиране на хипертонията). Диетата DASH насърчава хората да ядат храни, които са богати на хранителни вещества и могат да им помогнат да понижат кръвното си налягане. Те заключиха, че комбинацията от повишен прием на кисело мляко и по-висок резултат от DASH е довела до най-малък риск от развитие на сърдечни заболявания.