Автор
Woman.bg

Кашата, която отрови Скрипал - здравословна бомба

Кой и как отрови Сергей Скрипал и дъщеря му Юлияна с „Новичок“ все още не е изяснено категорично. Една от версиите през последните дни бе, че в сюжета участва една полезна съставка, която често присъства на руските трапези – елдата. Според британския таблоид "Сън" приятелка на Юлияна трябвало да донесе елда от Русия, която Сергей искал да консумира на каша. Въпросната дама пристига в Англия малко след Юлияна, но все още не е ясно как е предала поръчаната храна на семейство Скрипал. Една от версиите е, че именно кашата от елда е натровила Сергей.

Кашата от елда (гречка) е често предпочитано ястие в Русия, тъй като е изключително полезна и подходяща за консумация при различни болести. Тя има високо съдържание на протеини, фибри, витамини, желязо и още куп благодатни за организма вещества. Също така не съдържа глутен, което я прави диетична и е предпочитана от диабетиците. Освен това се препоръчва и срещу гастрит. Известно е, че вегетарианците заместват месото с каша от елда, а спортуващите я предпочитат, тъй като осигурява по-голяма издръжливост и предпазва от сърдечни болести. Елдата може да бъде приготвена и консумирана по много различни начини – в салата, като гарнитура или на каша. Тя е много хранителна и спомага за доброто храносмилане. Всъщност, Скрипал е бил отровен със здравословна храна, вероятно с нея руският шпионин и дъщеря му са получили и от зловещата отрова „Новичок“. Състоянието на Юлияна се подобри, от два дни вече е будна и контактна, но Сергей все още е в кома.



Дъщерята на Скрипал била помолена от баща си да донесе елда и някои подправки за кашата от Русия, но тя не могла да изпълни молбата му, преди да се качи на самолета за Англия. Заради това инструктирала своята приятелка, която също планирала да лети от Москва за Лондон, но в по-късен час, да донесе продуктите. Името на дамата все още не е известно, но медиите разкриват, че работи в голяма фармацевтична компания. В момента е заподозряна, че е пренесла отровата „Новичок“ заедно с елдата.

Четете още: Прави са! Учените съветват да работим само по 3 часа на ден