За никого не е тайна, че алкохолът не е най-полезното нещо за организма ни. И въпреки че знаем това, понякога е приятно в компания да пием по някоя чаша вино или хубав коктейл. Ето обаче за какво е необходимо да се замислим, когато възнамеряваме чашките да са по-вече от две. Особено през декември, месец, пълен с празници и коледни партита.

Повече от една четвърт от всички възрастни пият повече от препоръчаното количество алкохол - 14 единици седмично за жените и 21 за мъжете, според последните данни от британския Информационен център на здравеопазването и социалните грижи (HSCIC). (За информация: една единица се равнява на 25 милилитра уиски, една трета халба бира или 175 мл вино, което е половин чаша.)

Най-често мъжете и по-рядко жените на възраст от 45-64 години от средната класа пият най-много, като рискуват да нанесат сериозни и необратими ефекти върху тялото си, предупреждават експерти.

Чаша вино дневно не изглежда кой знае колко много, но това са 2.3 единици алкохол, които седмично нарастват до 16.1 единици (а това надвишава безопасните граници за нас, дамите).

Всеизвестно е, че алкохолът се отразява на мъжкото представяне в спалнята, тъй като причинява временна еректилна дисфункция. Лошата новина е, че алкохолните питиета имат подобен ефект и върху жените. Алкохолът причинява дисбаланс в хормоните, които контролират плодовитостта, като дори и в малки количества той може да намали шанса за зачеване.

Изследване, направено през 2009 г. в Харвардския университет върху двойки, подложени на ин витро оплождане, показва, че жените, които пият повече от шест единици алкохол на седмица, са с 18% по-малка вероятност да забременеят.

Дългосрочната злоупотреба на алкохол при нас, представителките на нежния пол, води до нередовен менструален цикъл, липса на овулация, както и ранна менопауза и спонтанен аборт. Това не би трябвало да ни накара никога да не пием примерно по чаша вино с вечерята, но е хубаво да се замислим за

Една неприятна новина за всички пушачки: алкохолът взаимодейства с цигарения дим, който му действа като разтворител и реално позволява на алкохола да се абсорбира по-бързо и да уврежда клетките.

След няколко питиета изглежда срамежливостта и тъгата ни изчезват и ставаме по-щастливи и по-уверени, нали? Да, но малцина от нас осъзнават, че ако изпадаме в това състояние редовно, то може действително да увреди мозъка ни. Редовната употреба на алкохол е свързана с депресия, тревожност, както и с множество други проблеми около психичното ни здраве. Почти една трета от самоубийствата се дължат на влиянието на алкохола. Той засяга всяка система на организма и може да промени необратимо мозъка. Освен това при консумацията на алкохол се отделя хормонът допамин, известен като хормон на щастието. Той обаче е свързан и с пристрастяване, резултат на което е алкохолизмът.

И така: наздраве, дами, но пийте разумно!

Четете още: Ще съжалявате за това, когато навършите 30