Какви вреди нанася липсата на сън на мозъка? На този въпрос се нае да отговори екип от Западния университет в Онтарио. Канадските учени проведоха проучване, като за целта разработиха специални когнитивни тестове под формата на компютърна игра. Идеята на изследователите била с тяхна помощ да установят как липсата на сън въздейства върху когнитивните процеси на човешкия мозък.

Ясно е, че нуждата от сън при всеки е индивидуална и затова за проучването били избрани четирима доброволци, които обичайно отделят различно време за сън през нощта. Те трябвало да прекарат цяла нощ в университета в решаване на задачите от тест игрите. Докато всички те играели почти през цялата нощ, учените сканирали мозъците им, за да установят как точно играчите се справят с игровите предизвикателства.

"Всички знаем как се чувстваме, когато не спим достатъчно, но за ефектите, които безсънието причинява на мозъка, все още познанията в науката са твърде малко. Ето защо решихме да направим този тест и да установим как точно липсата на достатъчно сън влияе върху познанието, паметта и способността ни да се концентрираме", споделя проф. Адриан Оуен – британски невролог и ръководител на проучването.

Доброволците


Първият доброволец бил 42-годишният д-р Хоуман Ганджави – психиатър, който отделял на денонощие по 4-5 часа време за сън.

Вторият доброволец била Силви Салевски - майка на две момичета под петгодишна възраст. "Няма нощ, в която да не се събуждам поне по два-три пъти най-малко", споделила тя преди експеримента.

Третият доброволец бил Евън Агню, на 75 години. Пенсиониран нощен чиновник, който смятал, че не се нуждае от осем часа сън през нощта, за да се чувства добре през целия ден.

Четвъртият доброволец била Сесилия Крамар на 31 години, невролог. Сесилия работи в лаборатория през нощта, посвещавайки времето си на експерименти с нощни мишки и често пъти се оплаква от недостиг на сън.

Тестовете или т.нар. мозъчни игри могат да бъдат възпроизведени на всеки компютър, таблет или смартфон. Ето как например изглежда един от тях:

Тестът изглежда простичък, но наистина изисква да поразмърдате сивото си вещество. Трябва да кликнете върху думата по-долу, която съответства на цвета, с който е написана горната дума. Така че, ако думата в горната част е "синьо", но е оцветена в червено, трябва да кликнете върху думата по-долу, която е оцветена в червено, дори и да е написана като "синьо". Останалите задачи са свързани с граматически познания и пространственото планиране.


Всички игри измерват когнитивните умения, които използваме през деня многократно.

А ето и резултатите:


Всички доброволци играели до 04:00 часа сутринта, след което били изпратени да поспят в продължение на четири часа. След краткия сън те отново били накарани да играят. Евън, Сесилия и Хоуман отбелязали значително по-ниски резултати в сравнение с тези, които имали преди това. Единствено тези на Силви били малко по-добри от първите. Мозъците на участниците били сканирани два пъти – веднъж по време на първия игрови тест и след това – по време на втория. Функционалният скенер на ядрено-магнитния резонанс отчел по-високи нива на мозъчна активност по време на първия мозъчен тест.

Оказва се, че липсата на достатъчно сън се отразява негативно върху активността на фронталните и паралените лобове – областите, които отговарят за паметта, вземането на решения и разрешаването на проблеми.

Защо сънят е от толкова голямо значение за човешкото здраве?

Сънят е толкова важен за нашето физическо и психическо здраве, колкото храната, която ядем, и въздуха, който дишаме. Неговата липса може да предизвика сериозни заболявания както на мозъка, като например инсулт, така и на сърцето. Сънят е и времето, което кожата най-пълноценно използва, за да си отдъхне и възстанови от натрупаното през деня напрежение. Ето защо, ако искаме наистина да съхраним здравето, ума, красотата и руменината върху лицата си, е важно да се научим да отделяме максимално време на нощния сън.

Четете още: Любопитни факти за съня и сънищата