Мнозина вярваме в безграничните възможности на нашия мозък, но при това смятаме за неизбежно отслабването на интелектуалните способности и паметта с настъпването на възрастта. Всъщност подвижността на нашия ум изобщо не е дар от бога и не е под влияние на наследствеността, както е прието да се смята. И ние сме в състояние да съхраним нашия интелект практически непроменен до 80 години и повече. Стига да тренираме паметта си. Ето няколко начина да го направите:

Упражнения с карти

Вземете колода карти и изберете наум два сета (валета, дами, попове или аса), които ще са основните карти. След това сложете колодата с лице надолу и обръщайте картите, като поглеждате всяка преди да я сложите в друга колода, отново с лице надолу. Когато стигнете до основна карта, се опитайте да си припомните картата, която сте обънали преди два хода. Да кажем, че сте обърнали петица, седмица, след това основна карта. Целта ви е да си спомните петицата. Ако си спомните (проверете във втората колода), задръжте основната карта, резултатът ви е отличен. Повишете трудността, като помолите приятел да тегли картите и да ви ги казва на глас. Процедирайте по същия начин, но се учи чрез слушане, а не чрез гледане на картите.

Онлайн тренировки

Има различни приложения, които предлагат интернет упражнения. Препоръчваме ви lumosity.com, защото е разработен от невробиолози от университети като Stanford и University of California at San Francisco. В Mensa Research Journal се посочва, че тренировките могат да подобрят работната памет. Опитайте Memory Lane и Memory Matrix.

Книгите и кръстословиците

Идеалните "тренировъчни уреди" - това са книги, кръстословици и активно общуване с приятели, съседи, колеги. Само във филмчето за Маугли малчуганът се развива в съответствие с всички норми. Ако това беше реална ситуация, в мозъка му щяха да настъпят необратими последици. Разбира се, решаването на кръстословици или наизустяването на стихове трябва да носи удоволствие, иначе от тренировките няма да има никаква полза.

Римската стая

Това е древна техника за запаметяване на информация. Затворете очи и си представете една реална стая – например спалнята си. Опитайте се съзнателно да извикате в ума си образите и разположението на различните предмети в нея. Старайте се всеки път да си припомняте колкото се може повече предмети. Когато понапреднете, може мислено да отворите вратата към друга стая и да повторите същото там. Накрая може да си измислите помещение и да го напълните с въображаеми обекти, които после да си спомняте. Този метод великолепно развива способностите за заучаване на нови езици.

Храната също е от значение

Важна роля в процеса на съхраняване и трениране на паметта играе и начинът на хранене. За съхранението на ясен ум лекарите съветват всички без изключение да консумират повече риба и морски продукти. Полезни са също така орехите и свежите салати. Ценни съставки имат сьомгата и доматите, както и ръжения хляб. Гроздето спомага за концентрацията, а ябълките - за съсредоточаването. Бананите съдържат витамин В6, чийто недостиг води до забравянето. Морковът, чушката и портокалите забавят процеса на стареене на организма, в това число и на мозъка. За подобряването на паметта помагат също така витаминни комплекси, в които акцентът е върху цинка.