Как да спрем цигарите, без да напълнеем

02 декември 2009 | 14:01
видяна 9767
коментари 1

Сутрин палите първата си цигара пет минути след събуждане!?! Пушите по една кутия на ден!?! Дори, когато сте болни?

Едва издържате на места, на които пушенето е забранено? Залъгвате се, че цигарите ви освобождават от стреса на ежедневието? И все пак искате да се отървете от тази зависимост!

Искате да водите по-здравословен начин на живот, но и да не наддадете килограми.

Ето няколко съвета по въпроса:

Защо човек надебелява, когато спре да пуши?

Никотинът, поеман преди, е убивал апетита и ние не сме изпитвали глад. Впрочем, самото пушене гори калории - 30 цигари на ден изгарят толкова калории, колкото един час ходене.

Другата причина е, че спирането на цигарите изнервя и ни подтиква непрекъснато да похапваме, уж дребни неща - семки, чипс, бисквити, които обаче са високо калорични.

Начини за успешно отказване на цигарите, без да качим килограми

Първият е да намерите заместители на цигарите, които да ви набавят количеството никотин, което организмът ви е свикнал да приема ежедневно. Бихте могли да използвате никотинови дъвки и пластири.

Те ще ви помогнат, на първо време, да отвикнете от вредния навик на паленето на цигара. За дългогодишните пристрастени пушачи се препоръчва да използват едновременно и никотиновите дъвки, и пластирите.

След като направите първата крачка трябва бавно и постепенно да намалявате дозата никотин, която приемате на ден.

Вторият начин е да започнете по-често да правите физически упражнения.

Как да се въздържaме да не ядем непрекъснато?

Този феномен обикновено се проявява, когато сте изнервени. А при отказване на цигарите, дори и да не ви се яде, слагате в устата, каквото ви попадне. Не усещате вкуса на храната, но не можете да спрете да се тъпчете.

Хранете се по 4-5 пъти дневно, но внимавайте да не прекалявате с калориите. По този начин хем ще ядете по-често, хем няма да прекалявате с храната.

Пийте вода всеки път, когато ви се припуши. Течностите ще прочистят организъма ви, ще спомогнат за по-добра обмяна на веществата и следователно ще попречат на натрупването на излишни килца.

В самото начало избягвайте да се събирате твърде често на по питие с приятели - алкохолът и ядките са много калорични. Опитайте се да избягвате компании, в които се пуши, защото те ще ви предизвикат и вие няма да устоите на изкушението да не запалите.

Има и едно упражнение, което спомага за притъпяване на апетита и нуждата от пушене - ускореното дишане. Щом почуствате глад или пък ви обземе желание да запалите цигара, започнете в рамките на няколко секунди да дишате по-бързо, сякаш сте запъхтени от дълго тичане.

Отварите от доста растения подтискат апетита. Що се отнася до хомеопатията, тя дава много добри резултати.Трябва да се консултирате с лекар-хомеопат.

Има ли значение моментът, в който спираме цигарите?

Да, трябва да спрете тогава, когато се почувствате готови. Трябва вие самите да го искате, а не да го правите под натиска и принудата на околните.

Не се опитвайте да откажете цигарите в период на стрес, ваканция ... Кой е най-подходящият момент, ли? Докато работите, когато сте потънали в работа, но и когато не сте подложени на голямо напрежение.

Вярно ли е, че пушенето е по-вредно за жените, отколкото за мъжете?

След дълги и задълбочени изследвания се оказа, че това твърдение е напълно вярно.

То се дължи на различните по вид хормони в мъжкия и женския организъм. Именно хормоните правят жените по-предразположени към развитие на рак на белите дробове.

Важно е да знаете, че комбинацията от цигари, кафе и противозачатъчни причинява сърдечно-съдови заболявания, поява на флебити и предизвиква смущения в менструалния цикъл.

 

Източник: tialoto.bg

Коментари

1
  05 февруари 2016 | 23:45 отговор
 

abeeeee pishete prochedyri a ne da mi se obqsnqvate v loveeeeee

 

Добави Коментар

Най-четени