Неотдавна писахме колко би било хубаво във всеки офис да има по една боксова круша, за да разкарваме напрежението във всеки по-тежък работен ден. Има ли обаче и други варианти да се борим със стреса в професионален план? Разбира се, предлагаме ви няколко варианта.

Спорт

Да, започваме със спорта. Ако решите сутрин да тичате в парка, отношението ви към един обикновен не лек делник, със сигурност ще се промени - повишеният тонус ви вдъхва увереност, а на хормонално ниво сте по-позитивно заредени и сякаш нищо не може да ви се опре. Същото важи за редовните тренировки, като идеален вариант е да се възползвате от обедната почивка - отивате с колата си до мястото, тренирате, взимате бърз душ и се връщате уморени, но освежени и готови за нови работни подвизи в офиса.

Разходка

Тя може да е преди, в обедната почивка или след работа, но винаги е полезна. Най-добре е да е в парк - знаете, зеленото успокоява очите, а птичите трели обикновено много допринасят за усещането за покой. Дори няколко минути в близкия парк в средата на деня могат да се окажат точно това, от което имате нужда, за да бъдете наистина работоспособни и ненапрегнати на работното си място.

Дълъг обяд

Съвсем не ви препоръчваме да преяждате по средата на деня, напротив - един здравословен обяд може да бъде изключително ценен не само за физическото ви здраве. А най-добрият вариант е да е с приятни колеги, хубав разговор и извън офиса.

Здравословно хранене

Точно така, споменахме го и по-горе. особено сега, в по-топлите месеци, заложете на свежа салата, хубаво сготвено ястие, а не на сандвичи, пици и дюнери. Задължително запазете някой плод за десерт.

Любима музика

Доказано е, че служителите, които работят със слушалки (а не с клиенти...), са в пъти по-удовлетворени от работната си среда - когато слушате албум или концерт на любим изпълнител/група, се настройвате дори неусетно на позитивна вълна и се усещате значително по-комфортно. А това, разбира се, влияе и на самия ви работен процес.

Времето извън офиса

Истината е, че не времето на работното място, а това извън него е най-определящо за самия работен процес. Ако сте доволни от живота си като цяло (връзка, приятели, семейство, хобита и т.н.), ще се чувствате по-добре и на работа. И тук идва последният, сякаш най-важен фактор.

Естеството на работата

Формулата е съвсем проста: когато харесвате работата си, дори да има повече натоварване и по-екстремни дни от време на време, някак всичко се нарежда и стрес реално няма. И сякаш в това е ключът към нормалния, приятен и полезен както за вас, така и за работодателите ви, работен процес.

А вие как успявате да се справите със стреса на работното си място?

Четете още: Д-р Димитров: Лекът срещу агресията - по-малко време пред екрана и много спорт