Идват едни от най-светлите празници в годината, а с тях и голямото вкусно хапване. Покрай Коледа всички обичаме да си позволяваме по-калорична храна, която освен напълняване, често ни причинява и стомашен дискомфорт като подуване. За да избегнете физическото неразположение ви споделяме няколко важни съвета, относно начина на хранене по празниците:

1.Избягвайте мазните храни

Мазните храни, като например яйцата, са по-трудни за храносмилане и заради това е добре да ги ограничаваме. Също така е хубаво да не прекаляваме и със солта, когато хапваме месо или ястия, съдържащи повече мазнини.



2.Винаги си набавяйте двете П-та

Това са протеини и пробиотици. Хубаво е да наблягате на следните храни: банани, ядки и цитруси.

3.Дръжте се здраво за фибрите

Фибрите са най-добрият приятел на храносмилането. Залагайте по-често на продукти, богати на фибри, но не прекалявайте. Ако превишите твърде много количеството, отново може да се подуете.



4.Избирайте по-малки порции

Лакомията е най-големият враг на здравето, особено по празниците, когато сме свикнали да се отпускаме. В случай, че приемате по-големи количества храна, дори и тя да е здравословна, стомахът ви няма да го приеме добре. Ще се чувствате тежки, а това не е никак приятно.

5.Хранете се бавно

Бързото ядене води до поглъщането на повече въздух, което предизвиква подуване. Дъвчете бавно и нарязвайте храната си на малки хапки. Също така, когато ядем твърде бързо, не можем да преценим момента, в който вече сме сити и приемаме повече храна, отколкото ни е необходима.

6.Намалете шампанското

Да, всички обичаме да си пийваме шампанско, особено на Нова Година, но то също може да доведе до стомашен дискомфорт. Всъщност това се отнася за всички видове алкохол, така че се опитайте да поглъщате повече вода, отколкото други напитки.



7.ВОДА!

Внимание: много често гладът е прикрита жажда. Винаги, когато мислите, че имате нужда да хапнете нещо, първо изпийте чаша вода и изчакайте няколко минути. Ако все още усещате глад и водата не ви е заситила, то тогава наистина сте гладни. Ще се учудите в колко много от случаите хидратацията ще ви е напълно достатъчна.

8.Тренирайте

Не спирайте със спорта и не се отказвайте от физическата активност по време на празниците. Дори и в дните, в които мислите да се отдадете изцяло на почивка, правете упражнения по няколко минути или излезте навън да се разходите. Ще се почувствате отлично.

Четете още: Ето най-здравословните храни на света