Кафето не дехидратира? Е, как така? Разбира се, че ни обезводнява, защо иначе на толкова места ще го сервират с чаша вода? Да, ама не. Всъщност, кафето съвсем не е толкова лошо, колкото го описват повечето хора и не носи вина за сухата ни кожа и някои други несъвършенства по външния ни вид. Сега ще ви обясним защо.

Кафето или по точно кофеинът, който се съдържа в кафето, има диуретичен ефект. Това означава, че кара бъбреците ви да изхвърлят повече вода или накратко казано - да посещавате тоалетната по-често, за да отделите водата, която се е задържала във вас. Истината е, че консумацията на кофеинови напитки може да ви накара да извърляте вода по-често, което технически погледнато е дехидратиране, но това не е голяма загуба на течности, която да окаже влияние върху обема на водата в организма ви.

Ако водите здравословен начин на живот няколко чаши кафе няма да се отразят на кожата ви или да ви предизвикат главоболие. Освен това, вие приемате кофеина под формата на течност и това компенсира диуретичното действие. Дори едно скорошно изследване сочи, че кафето е по-вероятно да ни хидратира, отколкото да ни дехидратира.

Разбира се, да не забравяме, че всеки организъм е индивидуален и е напълно възможно кофеинът при някои да дава недобро отражение. Това означава, че организмът на човека е по-чувствителен и не възприема кофеина. В такива случаи може да се появи главоболие, стомашно неразположение или усещане за сухота.

Четете още: Триминутна тренировка за перфектна фигура