Обърнали ли сте внимание как начинът ви на хранене се отразява на вашето настроение? Доказано е, че редовната консумация на определени продукти може сериозно да навреди не само на физиката ни, но и на психиката ни. До такава степен, че да ни доведе до тотален емоционален и душевен срив. Ето защо диетолозите от цял свят съветват - ако искате да се справите с лошото настроение и напиращия в душата ви гняв, кажете СТОП на тези храни:

Чипс и снакс

Чипсове, солети, снаксове и други хрупкави изкушения от този род са заредени с високо съдържание на мастни киселини и канцероген, известен под названието "акриламид". Същите имат свойството да блокират производството на ендорфини - хормоните на щастието. Липсата на тези хормони са гаранция не само за сериозен спад на настроението, но и за отключването на състояния, водещи до депресия.

Шунка и салам


Вече за никого не е тайна, че обработените меса, каквито са шунката, колбасите, луканките и т.н.. съдържат прекалено много консерванти и нитрати, които могат да повлияят негативно както на хормоналния ни баланс, така и на настроението ни. Да не говорим за останалите съставки, чието споменаване само може да предизвика у нас пълен ужас - огромни количества захар, сол, пълнители и нитрати, които не само могат да навредят на храносмилателната система, но и сериозно да навредят на нормалните процеси в мозъчната ни дейност.

Маргарин


Редица изследвания потвърждават, че маргаринът действително може да окаже отрицателен ефект както върху кръвоносните съдове, така и върху настроението. Първо, за приготвянето му е нужна жестоко и продължително загряване, а последиците от обработката на олиото са катастрофални - разрушава всички витамини и минерали, променя състава на протеините. Под въздействието на високата температура жизненоважните мастни киселини (Essential Fatty Acids) са променени, а понякога дори превърнати в антагонистични съставки, т. е. вместо полезни са станали вредни. Проблем е и образуването на никел в процеса на производството. А този елемент дори и в минимални дози е силно канцерогенен. С две думи - приемът на маргарин разрушава както физическото, така и психическото здраве.

Газираните и енергийните напитки

Първо, газираните и енергийни напитки съдържат голямо количество въглехидрати. Ефектът от тях е подобен на този на захарта - рязко вдигане на настроението, последвано от още по-рязък спад. Ефектът е категоричен - тотален срив на настроението. Научните изследвания го доказват ясно: консумацията на сладки безалкохолни напитки е сред водещите фактори за отключване на депресия.

Сладкиши и млечни шоколади

На всички ни е ясно, че основната съставка, от която се правят любимите на всички ни сладкиши е бялата захар, неслучайно известна още под страховитото название "бялата смърт". Действително високата доза въглехидрати може рязко да вдигне нивото ни на енергия, но за много кратък период от време. След това настроението ни толкова силно може да спадне, че това да предизвика чувство на гняв и раздразнение. Освен това редовният прием на продукти с бяла захар лесно може да ни пристрасти и липсата на нужната "доза" да ни направи изнервени или унили.

Солените ядки


Те съдържат прекалено високо ниво на мононатриев глутамат, който води до главоболие. Това обаче е най-малкият проблем. Прекаляването със солени ядки може да провокира и честа смяна на настроенията, а оттам да доведе и до определени депресивни състояния.

Четете още: Полезни ли са овесените ядки?