Автор
Woman.bg

Ето какво казва китайската медицина за бъбреците

Главната функция на пикочноотделителната система, състояща се от бъбреци, пикочопроводи (уретери), пикочен мехур и пикочен канал (уретра), е да произвежда и отделя урина и така да регулира водното и химическо съдържание на организма. Тази система е една от най-основните в тялото – без нейната работа ние бихме били отровени от нашите собствени отпадни продукти. В традиционната китайска медицина се смята, че бъбреците дават подслон на първичната енергия на живота, която в основата си определя нашето дълголетие и здраве. Твърди се и, че бъбреците са отговорни за поддържането на вътрешния мир на човека или хомеостазата на организма, което китайците характеризират като хармонично равновесие между „ин” и „ян”, а пикочният мехур за тях е мястото, през което минава най-дългият меридиан, по който протича енергията, свързваща всички биологично активни точки в тялото. Важността на отделителната функция в организма според източната медицина никак не е случайна. Тя се обуславя от същината на общия биологичен кръговрат, който се намира в постоянно движение – течността се приема, усвоява и изхвърля. Ето защо необходимостта от сериозно отношение към отделителните физиологични нарушения изисква повишено внимание и наблюдение върху собствените симптоматични сигнали, които тялото ни изпраща.

За съжаление, заболяванията на отделителната система не са редки. Циститът (който обичайно е проява на инфекция на пикочния мехур), уретритът (инфекция на уретрата) и пиелонефритът (инфекция на легенчетата на бъбреците) се срещат по-често при жените, но от тях могат да боледуват и мъже. Най-често тези състояния се третират с антибиотично лечение. То обаче носи и своите рискове – отслабване на имунната система, нарушаване както на стомашно-чревната, така и на отделителната микрофлора. Има решения, които облекчават това мъчително състояние, без да дават никакви нежелани странични ефекти. Най-ефикасното билково средство срещу инфекции на пикочния мехур е Американската червена боровинка. Тя е единственият плод, който е защитен от Френската агенция за безопасност на храните, като средство за лечение срещу Escherichia coli, бактериите, най-чест причинител на цистит. Само червената боровинка съдържа специфични проантоцианиди PACs A, които се прилепват към бактериите и ги „извозват” чрез урината извън организма. За да се осъществи това „извозване” и за да се изчисти тялото oт бактериите, е необходимо да се повиши диурезата. Точно това правят диуретиците. Като засилват отделянето на течност от тъканите, те елиминират вредните вещества. Такава е Златната пръчица. Тя действа диуретично, противовъзпалително и подпомага имунната система. За разлика от повечето диуретици, тя е калиевосъхраняваща, като по този начин не нарушава водния баланс в организма. Освен това има противомикробно и болкоуспокояващо действие. От фитолекарствените продукти при уровъзпаления, регистрирани в Германия, например, продуктите, съдържащи Златна пръчица са най-много.



Продуктът CystiRen (Цистирен) е комбинация от синергично действащи натурални екстракти. Патентованият екстракт от Американска червена боровинка е с високо съдържание на проантоцианидини, тип А. Стандартната дневна доза съдържа 72 мг проантоцианидини, осигуряващи бърз лечебен ефект. Екстрактът от Златна пръчица подпомага изхвърлянето на микроорганизми и отпадни вещества от пикочните пътища и бъбреците. Усилва защитните сили срещу инфекции в уринарния тракт. CystiRen не съдържа животински продукти, оцветители и консерванти.Напълно безвреден е и може да се приема от деца, бременни и кърмещи. Може да се използва и като превенция.