Яйцата оказват благотворно влияние върху пациентите с метаболичен синдром – заболяване, което води до сърдечно-съдови проблеми.

Метаболичният синдром представлява смесица от симптоми като високо кръвно налягане, затлъстяване, високи нива на холестерола и др. Когато човек притежава три или повече подобни рискови фактора, може да се говори за наличие на метаболичен синдром. Той увеличава опасността от сърдечни заболявания и диабет.

Яйцата са полезни за вашето здраве, потвърждават американските учени. Участниците в изследване на университета в Кънектикът са консумирали по три яйца дневно или еквивалента им в яйчен заместител.

След 12 седмици при представителите на първата група учените са открити повишено равнище на "добър" холестерин. Той помага за изчистването на организма от мазнини, като не им позволява да се натрупват по стените на кръвоносните съдове.

Друго изследване показва, че яйцата намаляват възпаленията в организма, характерни за хората с метаболичен синдром. Учени от университета в Мисури са стигнали до извода, че яйцата са идеалната закуска, утоляваща за дълго глада и даваща необходимата енергия на тийнейджърите.



Много хора избягват яйцата, защото те съдържат много холестерин, на научните изследвания доказват, че хората напразно се безпокоят.

Холестеринът, който се съдържа в яйцата, е много по-малко опасен за здравето, отколкото мазнините, с които са пълни бързо приготвените храни, пише БГНЕС.