Една ябълка на ден предпазва от заболявания, особено ако не изхвърляте обелката.

Химическото вещество в обелката е много полезно за здравето и помага както за трупането на мускулна маса, така и за контролирането на теглото.

Урсоловата киселина контролира холестерола и кръвната захар, което означава, че една ябълка на ден може да направи чудеса за здравето.

"Урсоловата киселина е интересна природна съставка. Тя е част от нормалната диета като компонент в обелките на ябълките. Твърди се, че една ябълка на ден държи лекаря на страна", както е известна старата английска максима, казва изследователят Кристофър Адамс.

Значението на обелките на ябълките било открито, когато д-р Адамс, американски специалист по хормоните, си поставил за цел да открие лекарство, което предотвратява изхабяването на мускулите и по този начин предпазва възрастните хора и намалява опасността от трудни за излекуване фрактури.

Д-р Адамс от университета в Айова изследвал генетичните промени, които настъпват, когато мускулите се захабяват или атрофират. Той проучил 1300 химикали, за да открие един, който предотвратява промените, и се натъкнал на урсоловата киселина.



Изследователят добавил към нормалната диета при мишките малки количества от химическото вещество и ги подложил на серия от изследвания. Мускулите на мишките станали по-големи и по-здрави. Освен това намалели нивата на холестерола им и на другите мазнини в кръвта, които запушват артериите и увреждат сърцето, и телесните им мазнини се понижили с около една трета, съобщава БГНЕС.