Нерационалното хранене заедно с консумацията на храни с много добавена захар и нездравословни трансмазнини може да доведе до повишаване на холестерола.

Затова е важно да направим всичко по силите си да избегнем това.

25% от хората над 45-годишна възраст приемат лекарства за понижаване на холестерола - т.нар. статини. Защо обаче да се стига до тази най-крайна мярка!?

Проучвания сочат, че промяната на начина на хранене може да свърши също толкова добра работа, при това без да се стига до нередките при употреба на статини усещане за хронична умора и разстройства в сексуалната функция.

Специалисти, чието проучване е публикувано в Journal of the American Medical Association, проследили 345 души с високи нива на холестерола. Тези хора били поставени за 6 месеца на една от общо две вегетариански диети с ниско съдържание на холестерол, пише zdrave.bg.

Първата диета съдържала малко количество наситени мазнини, а на участниците препоръчали само да приемат нискомалени млечни продукти и повече плодове и зеленчуци. Диетолози помогнали на втората група да включат в храната си специфични понижаващи холестерола храни – соеви протеини, ядки, овес, грах и фасул.

След края на тестовия период именно последната група показала 3 пъти по-голямо намаление на нивата на холестерола в сравнение с първата група, която била на обичайна вегетарианска диета с малко наситени мазнини. И двете групи обаче се оказали поне толкова ефективни колкото статините.

Затова, ако решите, че е дошло време да се борите с високия холестерол, пробвайте някои от тези идеи:

Закуска

Групата с малко количество на мазнините закусвала стафиди и мюсли, а втората се хранела със зърнена закуска от овесени ядки, ягоди и мармалад.

Втора закуска

За да прогоните глада с храна, понижаваща холестерола, когато гладът ви нападне ненадейно, изяжте една праскова (или пъпеш, кайсии – според сезона) и шепа бадеми, като комбинирате с чаша обезмаслено мляко. Или пък сложете всички налични плодове от хладилника в блендера, добавете от същото мляко, ядки, малко лед и си направете подсилващо имунната система смути.

Обяд

За обяд втората група хапвала сандвичи с пълнозърнест хляб, резенчета тофу, маруля и краставица, допълнени от пикантна бобена супа. Резените тофу осигуряват соевите протеини, които така ефективно намаляват холестерола, но ако те не са ви по вкуса, можете да си направите сандвич с авокадо и печен пипер, към които да добавите още една чаша мляко.