Автор
Ива Петрова

Бабини лекове срещу хрема от цял свят

С настъпването на студовете хремите и настинките ни връхлитат все по-често. Аптеките са препълнени с лекарства. Но старите бабини методи понякога се оказват не по-малко ефективни от медикаментите. Събрахме за вас изпитани начини за лечение на хрема и настинка от цял свят. Остава сами да прецените кои култури имат най-голям успех в борбата със запушения нос и болното гърло.

Огнен сайдер (Америка)

Това зверско средство против простуда съдържа лук, чесън, джинджифил, люта чушка, хрян, лимон, мед и различни подправки. Сместа стои около две седмици, след което – дръжте се, микроби! Сайдерът трябва да се консумира умерено, защото е много лют.

Десерт от нахутено брашно (Пакистан, Индия)

Този полусладък десерт идва от индийския щат Пенджаб. Това е натурално средство против кашлица и настинка. Прави се от нахутено брашно, мляко, масло ги и захар. Много удобно – болният си яде лекарството, а останалите членове на семейството своите си десерти.

Пилешки бульон (Израел)

Половината земно кълбо посяга към пилешката супа при първи признаци на простуда. Но само в Израел гъстият бульон от пиле си е спечелил гръмкото почетно звание „еврейския пеницилин“.

Чеснов чай (Испания)

За да не ви се стъжни съвсем, в чесновия чай се добавя мед и лимон. Комбинацията се нарича „испанско лекарство“ и работи безотказно. Впрочем, ползва се и за отслабване.

Супа от гущери (Хонконг)

Аналог на пилешката супа, но в азиатски стил. Ефектът видимо е подобен – компенсирайки загубата на течности, супичката отпушва носа и облекчава кашлицата. Сушени гущери не могат да се намерят в хонконгските супермаркети, но в магазините за традиционна китайска медицина ги има в изобилие.

Греян ром (Западна Европа)

В Европа е пълно с рецепти, включващи горещи и силни алкохолни напитки. При лошо време и първи признаци на настинка горещият ром с подправки или вкусови добавки играе важна профилактична роля. Най-важното в случая е да не злоупотребите с лекарството.

Отвара от ефедра (Китай)

Китайското билкарство има хилядолетна традиция, а ефедрата, известна още като ма-хуанг, е древна билка. При това е забранена в много страни по света. Ефектът от нея при предозиране е като от наркотик. Но в Китай растението се използва за лечение на простуда и главоболие.

Балсам от копайба (Перу)

Маслото от дърво копайба е известно от древността и се е използвало в различни форми още от първите обитатели на Перу. Помага много при респираторни заболявания, често се използва за инхалации и разтривки. Балсамът от копайба е смес от няколко масла, за жалост на пазара често се пускат ментета.

Мариновани сливи умебоши (Япония)

Сливите умебоши от традиционната туршия преди употреба се изкисват в зелен чай. Те съдържат много аскорбинова и лимонена киселина, затова японците ги ядат при настинка и болно гърло. И при махмурлук също.

Лакрицови бонбони (Холандия)

Лакрицовите бонбони са доста специфични на вкус, но холандците много ги харесват. Не само лекарство, но и деликатес. Билката (женско биле), от чийто корен се правят бонбоните, помага срещу кашлица и болки в гърлото.

Алкохолни чорапи (Финландия)

Уж знаем всичко за лечението с алкохол/ракия – можем да я пием, да си правим компреси с нея, да се разтрием… Но финландците са измислили нещо друго. Напояват си чорапи с водка, обуват отгоре вълнени чорапи и лягат да спят. Очакват на сутринта да са като нови (болните, а не чорапите).

Куркума под всякакъв вид (Индия)

В индийската култура куркумата се използва по редица начини благодарение на нейните противовъспалителни и антибактериални свойства. Може да се смеси с чай или кафе, да се добави в ястията, да се включи в смеси за инхалация или просто да се вдишват изпарения от нея, докато я горите.

Шот с джинджифил, лимон и люта чушка (Южна Америка)

Джинджифилът съдържа много полезни вещества. Ако добавите към него лимонов сок и щипка лют пипер, ще получите бесен сгряващ ефект.

Супа „Том Ям“ (Тайланд)

В „Том Ям“ има куп полезни билки и подправки. Сред тях лимонова трева, люта чушка и джинджифил. Това е първата помощ при респираторни заболявания в Тайланд.

Студотерапия (Финландия)

Народният финландски метод за лечение на простудни заболявания в начален стадий е болният да хапне ударна доза сладолед или да се топне в ледена вода. Суров климат – сурови мерки! След процедурата пациентът трябва да се разтрие добре и да се облече топло.

Лечение със сурови яйца (Латинска Америка)

Този метод идва някъде от древния шаманизъм, но все още се практикува активно от латиноамериканските баби. Ако детето е болно, значи са го урочасали. За да се премахнат уроките, трябва да се направи специален ритуал със сурово яйце, което накрая да се счупи в чаша с вода. За изобличаване на злото.

Промивка с нети-пот (Индия)

Нети-пот е специален съд за промиване на носа, пълни се с разтвор на сол. В Индия го използват при запушен нос, настинка и просто за профилактика – може и ежедневно.