Какво е глутен и защо напоследък той е споменаван като отрицателен герой в здравословния хранителен режим? Много дами, които се грижат старателно за фигурата си и следят стриктно каква храна приемат, го избягват и за това има наистина основателна причина.

По определение глутенът е протеин, който се съдържа в зърнените храни и служи като естествено лепило. Той е много трудно смилаем, особено за някои хора, които имат стомашни проблеми или заболяване на щитовидната жлеза. Възможно е да имате непоносимост към глутена, без дори да подозирате. Затова ако имате някакви проблеми, свързани със стомаха или пък напоследък сте твърде изнервени и уморени, а между другото сте качили и някой друг килограм, е добре да видите защо е така и какви са признаците, че трябва да забравите за глутена.

1.Как се чувствате, след като хапнете спагети? Имате ли спазми?

Ако подхождате внимателно към спагетите, кексчетата или хляба, защото знаете, че след това ще ви измъчва подут корем и болки в стомаха, то вие сте от онези хора, които трябва да се оглеждат за надписа „Без глутен“ на продуктите. Горчивата истина е, че тази съставка просто не е за вас.



2.Подувате се лесно

Разбира се, за подуването на корема може да има много причини, но една от тях определено е непоносимостта към глутен. Организмът ви просто отказва да го преработи и когато хапнете нещо вкусно с глутен, после съжалявате и то горчиво.

3.Кожата ви е суха и се бели

Не е доказано, че има някаква връзка между глутена и кожата, но е факт, че хората които имат непоносимост към него, страдат от суха кожа. Те са по-склонни да получат акне или други подобни проблеми.

4.Отслабвате, без да усетите

Това се случва, когато избягвате повечето храни, защото те ви причиняват болка. Също така може и да качите килограми, дори и да спазвате диети. Причината е, че не избягвате продуктите, съдържащи глутен и затова не можете да се разделите с излишното тегло.



5.Концентрацията ви е слаба

Непоносимостта към глутен може да бъде разтълкувана и като неврологично заболяване. Ако не намалявате приема на глутен, това може да се отрази на концентрацията ви и да ви направи по-нервни.

6.Склонни сте към депресия

Резките промени в настроението и безпричинната поява на депресия и гняв, също са много явен знак, че трябва да се разделите с глутена.



7.Постоянни стомашни проблеми

Ако се лашкате между запек и диария непрестанно, то трябва да знаете, че за това има един виновник – глутенът. В случай, че имате постоянни стомашни проблеми, то задължително трябва да посетите специалист, който да ви посъветва какво точно да консумирате.

8.Постоянно забравяте

Един от основните признаци при чувствителните към глутен пациенти е увреждането на паметта и неспособносъта да запомнят каквото и да било.

9.Сънят никога не ви стига

Много хора страдат от безсъние, което често лекуват с храна. Залагат на калорични закуски, които обаче могат само да влошат ситуацията. Ако спрете храните, съдържащи глутен, ще се чувствате много по-заредени с енергия.

Четете още: Лятна диета с коктейли – защо не