Автор
Ива Петрова

8 ситуации, в които не бива да пиете вода

Малко са хората, които влизат във фитнес-залата без шише вода или пропускат да си сипят чаша вода, сядайки да обядват или вечерят. Но това пиене на течности може да доведе до сериозни здравословни проблеми, елиминирането на които ще е много по-трудна задача от тази да откажете понякога една глътка вода.

Решихме да проучим за вас в какви случаи обикновената питейна вода може да навреди на човека. Като бонус ще ви разкажем и какво ще стане, ако пиете твърде много вода през деня (спойлер – нищо хубаво).

1. Не пийте вода непосредствено преди заспиване

Има поне две обективни причини да се откажете от чашата вода преди лягане. Първата е, че може да нарушите режима си на сън – много е вероятно да ви се наложи да отидете до тоалетна през нощта, а после да се мъчите да заспите пак. Втората причина е, че нощем бъбреците ни работят по-бавно, отколкото през деня. Заради това сутринта може да бъдете неприятно изненадани от забележимо подпухване на лицето и крайниците.

2. Не пийте вода по време на интензивна тренировка

Според учените поемането на течности при физически натоварвания може да доведе до влошаване на състоянието ви по време на или след тренировката. Ефектът е свързан с това, че при спортуване човек прегрява и често прекалява с водата, отмивайки от организма си електролити. В резултат на това може да усетите:

* главоболие;
* гадене;
* световъртеж.

Освен това прекомерното насищане на тялото с течности натоварва допълнително сърцето, което е рисковано за хора със сърдечни проблеми.

Съветваме ви да пиете вода, чак след като сте си починали от тренировката.

3. Не пийте вода, ако урината ви е станала прозрачна

Напълно прозрачната урина без жълт нюанс е признак за това, че пиете твърде много вода, дори и тогава, когато не изпитвате жажда. Така може да стигнете до понижаване на нивото на натрия в организма и да предизвикате неприятни последици, включително и сърдечен удар.

4. Не пийте вода с пикантни храни

Особено ако става въпрос за лют пипер. Паренето в устата при консумация на такива храни е предизвикано от вещество, наречено капсаицин. То представлява неполярна молекула. Ще намалите болезненото парене, само ако го разредите с аналогични молекули. Такива се съдържат например в млякото. Ако „прокарате“ лютата храна с вода, съставена от полярни молекули, тя ще позволи на капсаицина да се разпространи по цялата устна кухина и по хранопровода, което само ще влоши положението.

5. Не пийте вода по време на хранене и веднага след ядене

Пиейки вода по време на хранене, ще затрудните храносмилането. При ядене тялото активно отделя слюнка, в която се съдържат необходимите за правилно храносмилане ферменти. Ако пиете и вода, количеството отделена слюнка намалява. Затова в организма могат да се натрупат неразградени токсични отпадъци, останали от най-обикновената храна. Ще влошите още повече положението, ако охладите водата или я замените с алкохолна напитка.

6. Не е желателно да пиете вода с подсладители

Този съвет е актуален за хората, които се опитват да свалят излишните килограми. Изкуствените подсладители спомагат за засилване на апетита и следователно за напълняване. Подсладители може да има и във водата от магазина, овкусена със сок от лимон или лайм.

7. Знаем, че не бива да пием морска вода. Но защо?

Всички знаем, че не бива да пием морска вода, но малцина се замислят как именно може да ни навреди тя.

Първо – в повечето крайбрежни морски води се съдържат патогенни човешки вируси. Затова дори ако случайно лапнете малко вода при плуване, изплюйте я по-скоро. Иначе рискувате да си посветите почивката на ротавирусна инфекция с всичките й неприятни симптоми.

Второ – морската вода съдържа такова количество соли, че човешкото тяло ще има нужда от допълнителна течност, за да ги изхвърли от себе си. Това може да доведе до тежко обезводняване.

8. Не пийте вода, ако вече сте пили много вода

Засегнахме тази тема и по-горе. Прекомерното количество течности в тялото води до отмиване на натрия и куп неприятни последици. Освен това излишната вода натоварва бъбреците и им пречи да снабдяват кръвта с необходимите вещества.

Какво ще стане, ако пиете твърде много вода?

При злоупотреба с течности се развива заболяване, наречено хипонатремия. Лекарите ни съветват да не го подценяваме, защото то може да застраши не само здравето, но и живота ни.

Болните с хипонатриемия страдат от:

* мускулни крампи;
* обърканост на мислите;
* световъртеж;
* депресия;

Описаните по-горе причини, разбира се, не са повод да намалите консумацията на вода до минимум – без течности човешкото тяло не може да функционира нормално. Но не бива и да прекалявате.