Свикнали сме да гледаме на страдащите от биполярни (психични) разстройства, като на личности, непълноценни и неспособни да се грижат за себе си или другите. Сред стереотипите за хората с биполярни заболявания е и погрешното схващане, че те са опасно нестабилни и неподатливи на лечение. Не е установена категорична причина за биполярното разстройство, но се смята че за него допринасят биологични, физиологични и социални фактори, които водят до химични промени в мозъка.

Нека да се запознаем с най-разпространените и масово битуващи митове, отнасящи се до хората с биполярно разстройство:

1. Между различните биполярни разстройства няма разлика

Всъщност биполярните разстройства се разделят на два вида: от тип 1 и от тип 2. Биполярното разстройство от тип 1 е тежко душевно разстройство, наричано преди маниакално-депресивна психоза. Характеризира се с периоди на променливо настроение, което може да бъде маниакално, депресивно или смесено. Тези интензивни промени на настроението често водят до проблеми с ежедневното функциониране, провалени лични връзки и опити за самоубийство. Първият маниакален епизод, необходим за поставяне на диагноза Биполярно разстройство тип І често се предхожда от един или повече депресивни епизоди. Манията е силно изразена и може да предизвика излизане от реалността, халюцинации и да наложи спешна хоспитализация. Това психично разстройство е състояние на крайности. След края на периода, повечето хора са шокирани от поведението си.Някои хора със симптоми на биполярно разстройство имат по-чести и тежки периоди, отколкото други. Съществува повишен риск от самоубийство. Към Биполярните разстройства тип 1 принадлежат различните психози.

При Биполярното разстройство от тип 2 е имало поне един голям депресивен период, но никога – маниакален. Той може да бъде изразен в загуба на интерес във всички или почти всички ежедневни дейности, чувство на тъга, празнота, безнадеждност, често плачене, честа умора и липса на енергия.

2. Психичното разстройство не е болест, е каприз на характера

Много хора се заблуждават, че психичните разстройства са следствие на склонността към честа смяна на настроенията. Истината е, че те далеч не са каприз на нечий характер. Те носят страдание, водят до инвалидност и могат дори да скъсят продължителността на живота. Установено е, че през 2000 г. на всеки 40 секунди в света се е самоубивал по един човек. Нарушенията в мозъка при психично заболяване не са по-различни от нарушенията на сърдечносъдовата система, метаболизма, бъбреците и т.н. Проучванията сочат генетични и биологични причини за заболяванията и те могат да бъдат лекувани ефективно.

3. Психичната болест е нелечима

В продължение на десетилетия се смяташе, че психичната болест е постоянна и нелечима. Дългогодишните проучвания обаче доказват, че масата от хората с психична болест безспорно се подобряват и водят стабилен и пълноценен живот. С откриването на медикаменти, които прекратяват или облекчават симптомите на психичната болест, се наблюдава чувствителен прогрес в лечението на психичните заболявания.

4. Психично болните са опасни и агресивни

Истината е, че мнозинството от тези хора не са нито агресивни, нито опасни. Статистиката показва, че насилието от хора с психични разстройства не е по-високо от това на хората без психични заболявания. Страдащите от шизофрения например, са по-скоро хора, които са изплашени, объркани или отчаяни, но не и агресивни. Те обаче не бива да бъдат оставяни без надзор и лечение, тъй като съществува голяма вероятност да посегнат на собствения си живот.

5. Всички лекарства водят до опасни за здравето странични ефекти

Действително някои антидепресанти могат да окажат нежелани реакции, но с овладяване на дозата и с редовната здравна профилактика на пациента, този проблем лесно може да бъде решен.

6. Психичното заболяване никога не може да засегне мен


Психичните разстройства са изненадващо чести и могат да засегнат всеки и независимо от неговата социална, икономическа, семейна, културална или полова принадлежност. Според данните на СЗО 1 на всеки 4 семейства е засегнато от психично разстройство по някакъв начин. Това може да бъдете и Вие... или някой близък до Вас. Страдащите от биполярно разстройство не живеят нормален живот.

7. Хората с психично разстройство са неспособни да водят нормален живот

Това, разбира се, абсолютно не е вярно! Точно както всяко заболяване, така и всяко психично разстройство е податливо на лечение и овладяване, стига да се предприемат навреме необходимите мерки за това.

Четете още: 7 признака, че сте в депресия и дори не подозирате