Освен че оказва негативен ефект върху нагласите ни по отношение на света, стресът е в състояние и да понижи жизнените ни показатели.

Той прави тялото по-уязвимо на атаките на болестотворните микроорганизми, като на свой ред също причинява редица болести.

Ето защо при първите индикации, че стресът атакува тялото ни, трябва да му се противопоставим. А един от най-лесните и в същото време препоръчвани методи е чрез храната, пишат от dieti.info

Затова ето кои са тези 7 храни, които успешно се справят със стреса:

1. Спанак – зеленото растение е незаменим източник на магнезий, който спомага за поддържането на стресовия хормон кортизол в приемливи граници. На свой ред, недостатъчната консумация на храни, богати на магнезий, може да се превърне в причина за появата на главоболие и отпадналост.

2. Мазна риба – рибните деликатеси и по-точно тези, които са приготвени от по-мазните видове риба, носят на организма ценни омега-3 мастни киселини. Те спомагат за регулиране на настроението, като не позволяват повишаването на стреса и неутрализират депресията.

3. Портокали – оранжевият плод е с особено високо съдържание на витамин С. Редица проучвания определят именно този витамин като естествен враг на стреса. Храните, в които се съдържа, едновременно понижават нивата на стресовия хормон и укрепват имунната система.

4. Бадеми и шам-фъстък – в тези ядки, и в други сходни храни, се съдържат високи количества омега-3 мастни киселини, затова е добре те да присъстват в менюто редовно.

5. Черен чай – черният чай спомага за успешното възстановяване след напрегнати моменти. Редовната консумация на напитката гарантира по-ограниченото отделяне на стресовия хормон кортизол по време на стресови ситуации. Трябва да се има предвид обаче, че кофеинът, който се съдържа в него, може да повлияе в точно противоположна посока.

6. Билки – билките са изпитан през времето естествен продукт, борещ стреса. Жълтият кантарион например се препоръчва при леки форми на депресия, предизвикана от стресовото въздействие.

7. Мляко – чашата мляко е идеалното средство по лек и неинвазивен начин да повлияем върху напрежението, което ни пречи да заспим вечер. Калцият в този хранителен продукт намалява тревожността, облекчава промените в настроението и лекува безпокойството.