Един от най-неприятните и трудни за отстраняване проблеми, свързани със здравето, е лошият дъх. Понякога колкото и усилия да полагаме, отново усещаме, че полъхът, носещ се от устата ни би могъл да отблъсне околните. Често в такива моменти просто прибягваме към дъвките или ментовите бонбони, надявайки се, че събеседникът ни няма да усети лошия ни дъх, но това е само временно решение. Известно е, че дъхът се влияе най-много от здравето на стомаха ни и от начина ни на хранене. Съществуват и няколко причини, различни от недостатъчно честото миене на зъбите и яденето на лук и чесън, за които вероятно не предполагате. Ето кои са те и как да се справите с тях.

1.Камъни по сливиците

Камъчета по сливиците са топчета гной, които се образуват по сливиците, вследствие на застояване на храна в тази област. Както знаем, наличието на гной причинява лоша миризма, съответно и неприятен дъх. Камъните по сливиците често са болезнени, но могат да бъдат премахнати лесно. Просто когато забележите, че имате бели топчета по сливиците, си направете гаргара със сода. Възможно е камъчетата да паднат и сами, без да усетите, преглъщайки храна. За съжаление те често се появяват наново.



2.Може би прекалявате с ментовите бонбони

Според Американското химическо дружество захарта, съдържаща се в ментовите бонбони, може да засили разпространението на бактерии в устната кухина. Освежителите за уста, дъвките и ментовите бонбони са чудесно решение срещу лошия дъх, но за малко. Ако ги използвате твърде често, то гледайте те да не съдържат захар. Полезен съвет: когато миете зъбите си, задължително потъркайте езика си с четката за зъби старателно.

3.Свежият въздух

Въпреки че студеният, свеж въздух е благоприятен за здравето ни, трябва да бъдем предпазливи, особено през зимата. Той може да изсуши устата ви и да ви причини хрема, което неизбежно води до лош дъх.



4.Тонзилитът

Ако често боледувате и страдате от възпалено гърло, то знаете, че лошият дъх е ваш верен спътник. Според медицината хроничният тонзилит се характеризира с появата на повече от 4 гнойни ангини за една година. В такъв случай лекуващият ви лекар преценява дали да бъдете подложени на операция по изваждане на сливиците. Най-често от хроничен тонзилит страдат деца между 4 и 15 г.

5.Наднорменото тегло

Според проучвания в Университета в Тел Авив, колкото по-пълен е човек, толкова по-лош дъх има той. Затлъстяването води до множество здравословни проблеми като сънна апнея, затруднено тежко дишане и разбира се, лош дъх. Също така качването на килограми е свързано и с нездравословно хранене, което също води до неприятна миризма в устата.



Четете още: Никога не яжте това!