Автор
Ева Лъчезарова

5 лесни начина да запазим мозъка си свеж

На всеки от нас му се е случвало да се чувства преуморен, изтощен и да му се струва, че е непълноценен в работата си поради липса на идеи.

Днес сме ви приготвили пет лесни начини, с които да върнете свежестта на хрумванията си и които ще ви помогнат да възвърнете самочувствието си.

1. Почивайте си – според учените мозъкът работи най-добре, когато си е отпочинал. Затова е нужно всеки ден, поне за няколко минути, да се отпуснете, да си поемете дълбоко дъх или пък да медитирате.

2. Фокусирайте се върху бъдещето – хората, които често правят планове за бъдещето си или очакват с нетърпение очакващите ги събития имат 50% по-малък риск да заболеят от Алцхаймер. Не се притеснявайте ако в следващите месеци не ви очакват съдбоносни решения. Дори и целта да пиете кафе всяка седмица с най-добрата си приятелка ще ви помогне да държите мозъка си буден.

3. Разхождайте се – умерено завишени нива на глюкоза организма ви (дори и да не страдате от диабет), могат да навредят на центъра на мозъка, който отговаря за запаметяването на информация. Експертите твърдят, че физическата активност спомага затова нивата на глюкозата в кръвта ви да се нормализират.

4. Хапвайте боровинки - боровинките са богат източник на антоцианин, който спомага за „комуникацията” между мозъчните клетки и подобрява паметта. За съжаление в България те се предлагат предимно в замразен вид.

5. Научете нещо ново – запишете се на някакъв курс, ушийте си нова рокля или се научете да играете покер. За да поддържате мозъка си свеж и за да го предпазите от последиците на остаряването е нужно непрекъснато да го упражнявате.