Пиенето на четири чаши чай дневно намалява опасността от инсулт с над една пета, показва шведско изследване.

Учените, които изследвали връзката на пиенето на черен чай и инсултите, установили, че поне четири чаши от ароматната напитка дневно намаляват опасността от съсирек на кръвта в мозъка с 21%. Но пиенето на по-малко количество чай няма същия благоприятен ефект.

Заключенията на учените от института Каролинска в Стокхолм се основават на изследването на близо 75 000 мъже и жени. Макар много проучвания да показаха благоприятното влияние на зеления чай върху мозъка, доказателствата за същото влияние на черния чай не бяха толкова убедителни, пише БГНЕС.



В рамките на изследването учените наблюдавали навиците за пиене на чай на участниците. След като взели под внимание и други рискови фактори за инсулт като пушенето или високото кръвно налягане, те установили, че четири или повече чаши чай дневно имат значителен ефект.

Черният чай е богат на флавоноиди, за които се смята, че са благоприятни за здравето и мозъка.

"Чаят е полезен за намаляването на риска от сърдечно-съдови заболявания заради съдържанието му на флавоноиди. Ежедневното приемане на една до три чаши не се свързва с риск от инсулт. Но мъжете и жените, които консумират четири и повече чаши дневно, намаляват риска с 21% спрямо тези, които никога не пият чай", съобщават учените.