Причините за закъсняването на месечния цикъл, освен бременност, могат да бъдат от най-различно естество – от вродени аномалии на половите органи, през начина на хранене до начина на живот. Да видим кои са най-честите от тях, които могат да провокират нарушения и да забавят значително идването на „червения гост“:

1. Вродени аномалии на половите органи


Вродените малформации могат да се окажат сериозен повод за закъснението на менструалния цикъл. Причините за тях могат да бъдат най-разнообразни: наследствени фактори, излишък или недостиг на андрогени, прием на хормонални препарати от бременната, особено в първото тримесечие, употреба на алкохол, наркотици, тютюнопушене и др. Диагнозата се поставя чрез преглед при лекар, хормонални изследвания, венозна урография, ехография, компютърна томография, ядрен-магнитен резонанс.

2. Рязка загуба на тегло


Ако сте подложили организма си на строга диета (което е изключително непрепоръчително) или сте загубили рязко тегло по друга причина, вероятността цикълът ви да закъснее е изключително голяма. Липсата на основни витамини, макро и микро елементи играят ключова роля за нормалната жизнена дейност на човека. За да поддържа обменните процеси, растежа, имунитета и правилната дейност на всички органи и системи, организмът се нуждае от минималните дневни дози от всеки хранителен елемент. Според специалистите в редки случаи организмът има липса само на един определен витамин. Като правило тялото ни се нуждае от комплекс от тези полезни вещества. Когато се отказваме от консумация на храни от животински произход например, обикновено сме застрашени от дефицит на витамини А, D, Е и биотин. Ако пък в менюто отсъстват растителните продукти, се наблюдава липса на витамин С и витамини от групата B.

3. Интензивни физически упражнения


Ако изведнъж сте започнали да тренирате значително по-интензивно от обичайното за вас, това също може да е причина за нарушението на цикъла. Това се случва, тъй като организмът има естествени механизми да ви предпазва от забременяване, когато тялото е подложено на екстремен стрес, каквито са за него гладуването и физическото натоварване.

4. Хранителни нарушения


Хранително разстройство или поднормено тегло може да се отразят негативно върху цикъла ви и дори да предизвикат спирането му. Не само анорексията може да предизвика менструални проблеми, а също и други видове хранителни разстройства. Когато жената няма достатъчно телесни мазнини, за тялото е трудно да си осигури необходимия естроген така важен за овулацията. А без овулация, няма да настъпи цикъл или пък той ще бъде нередовен.

5. Наднормено тегло

Наднорменото тегло също може да бъде една от причините за нарушения менструален цикъл. Вашите яйчници произвеждат естроген, мазнините също подсигуряват естроген. Когато жената има ниска телесна маса, тя не произвежда достатъчно естроген, но когато е с наднормено тегло, тя може да произвежда твърде много от него. Естрогенът и прогестеронът работят заедно, за да поддържат здравословен менструален цикъл. Обикновено през първата половина на периода нивата на естрогена се увеличават, докато не достигнат определен праг. Тогава настъпва овулацията. Когато в тялото има постоянно производство на естроген, то не прави разлика в нивата и това пречи на овулацията. Вашият цикъл може да стане нередовен и непредсказуем.

6. Синдром на поликистозните яйчници

Това е заболяване, причинено от наличието на прекомерни мъжки хормони. Всички жени произвеждат и мъжки хормони (андрогени), но жените с поликистозни яйчници произвеждат много високи нива от тях. Това може да наруши работата на яйчниците и да забави овулацията. Обикновено по време на овулацията жената произвежда по няколко фоликула, но само един доминира и се освобождава. Жените с поликистозни яйчници в действителност произвеждат много малки фоликули, но това е, защото андрогените са напълно развити. Тя е неспособна да има овулация и нейният цикъл може да е нередовен.

7. Стрес

Психическото ни и емоционално състояние също са сред факторите, които могат да провокират забавяне на месечния цикъл. Тежки събития в живота ни, които предизвикват у нас чувства на скръб, тъга, болка и т.н., могат да попречат на хипоталамуса да регулира правилно хормоните, отговорни за месечния цикъл. Същото може да се случи, ако ежедневно попадаме в епицентъра на стресиращи ситуации – на улицата, на работното място, вкъщи и т.н.

8. Проблем с щитовидната жлеза


Щитовидната жлеза отговаря за метаболизма. Взаимодейства си с много други системи в тялото, благодарение на които процесите протичат правилно. Наред с това здравето на щитовидната жлеза е от особено значение за зачеването. Повишената й или намалена функция може да се отрази негативно на месечния цикъл. Иначе казано – не се ядосвайте и приемайте достатъчно йод.

9. Противозачатъчните

Ако сте сменили таблетките с друг вид, вероятността да пропуснете един цикъл е доста голяма, докато тялото ви се нагоди към новите вещества. Някои таблетки пък имат нарочен такъв ефект с цел по-малко менструации в годината.

10. Ранна менопауза

Нормалният период за настъпването на менопаузата е към 50-55 годишна възраст. Но както всяко правило, и това си има изключение. Оказва се, че при някои дами това време настъпва много по-рано. Сред признаците, подсказващи за настъпването му, са: нередовен цикъл, горещи вълни, влагалищна сухота. Същинската причина за нарушеният ви месечен цикъл обаче може да определи само гинеколог.

Ако закъснението е повече от 6 дни, а тестът за бременност е отрицателен, посетете лекар. Навременният преглед при специалист е гаранция за бързото диагностициране на състоянието и неговото лечение.