Автор
Woman.bg

10 грешки, които правим при избора на летни обувки

Точно както се случва всяка година, така и тази не прави изключение и витрините на магазините за обувки изобилстват с всевъзможни модели и цветове сандали, кецове и еспадрили. Но освен за красотата и актуалността, трябва да помислим и за удобството, хигиената и здравето на нашите крака.

Днес ще се опитаме да ви помогнем в избора на летни обувки с няколко често срещани грешки, които хората допускат в стремежа си да бъдат модерни и неотразими.

1. Подметката им е прекалено тясна за вашия крак



Първо, подобни обувки изглеждат наистина грозно на крака и второ, причиняват страхотен дискомфорт, като могат да доведат дори до здравословни проблеми, като деформиране на пръстите.

2. Неудобна извивка на подметката



Когато обувките не са ви по мярка, извивката на стъпалото не съвпада с извивката на вашия крак. Това ги прави изключително неудобни и може да доведе до проблеми с кръвообращението, болки в краката, образуват се мазоли и се потите повече.

3. Подметката е по-голяма от стъпалото ви



Много често се случва да допуснем тази грешка с размера на джапанките и сандалите. Това прави крака изключително нестабилен и той се движи напред-назад, което отстрани изглежда наистина нелепо. Освен това е и опасно, тъй като може лесно да се спънете, докато изкачвате стълби, например.

4. Подметката е по-малка от стъпалото ви



Когато подметката е прекалено къса за дължината на вашето стъпало, вие трябва постоянно да поддържате цялата обувка с помощта на пръстите си. Така те се натоварват прекомерно, а рискът да стъпите накриво и да си нараните глезена значително се повишава.

5. Обувките са ви широки



Когато обувките са прекалено широки за вас, единственото нещо, което ги задържа да не паднат от крака ви, са вашите палци. В резултат имате една не особено елегантна походка, а след по-продължително ходене ще усетите болки в коленете, ставите и гърба.

Четете още: Здравословните проблеми, които ноктите ни издават

6. По-голям размер обувки



Когато обувките ви са големи, всеки път щом вдигнете крак, напрягате мускулите си в опит да задържите обувката да не се изхлузи. Така по-лесно ще се спънете, а вероятността за появата на мазоли драстично се увеличава.

7. Обувки от синтетични материали



Тъй като топлото време размеква материала, от който е направена обувката, различни елементи могат да взаимодействат с кожата ви и да причинят инфекция, а запарването е абсолютно гарантирано.

8. Лачени обувки



Когато навън е особено горещо, ви съветваме да се въздържате от носенето на лачени обувки. Лакът не позволява краката ви да се проветряват и задържа влагата, което е гаранция за изпотени стъпала.

9. Затворени обувки на бос крак



Ако през лятото носите затворени обувки, без да слагате чорапи, то краката ви ще са задължително потни, а кожата на петите бързо ще загрубее.

10. Обувки с плоска подметка



Носенето на обувки с плоска подметка повече от 1-2 часа дневно, може сериозно да навреди на вашето здраве. Позата, в която се намирате, когато ходите с такива обувки, е изключително неестествена за вашето тяло и причинява микро-травма на гръбначния ви стълб. Ако все пак много държите да носите т. нар. „балеринки“, използвайте ортопедични стелки. И все пак ние ви препоръчваме подметки, които са между 2 и 4 см.