Автор
Кристина Кирова

Защо трябва да отглеждаме цветя в дома си

Всеки от нас обича красивите цветя и свежестта, която придават на едно помещение, но може би не всички умеем да ги поддържаме и дори понякога избягваме да купуваме нови, тъй като не ни остава време да полагаме грижи за тях.

Истината е, че растенията имат силно влияние не само върху настроението ни, но и върху здравословното ни състояние. Доказано е, че те могат дори да подобрят здравето ни.

1.Те ви помагат да се отпуснете



Теменугите са прекрасни за дома, тъй като е доказано, че повишават адреналина и зареждат с енергия. По този начин стига повече кислород до мозъка и се чувстваме по-спокойни. Това действие е характерно за всички цветя с лилави листа.

2.Овлажняват въздуха

За да поддържате въздуха свеж и да избегнете сухотата, ви препоръчваме да се сдобиете с папрат.

3.Имат лечебно въздействие



Растението, известно още като "цветето на безсмъртието“, е Алое Вера и е едно от най-полезните, които може да имате в дома си. В древни времена в Египет го използвали за лекуване на рани.

Известно е, че ако кожата ви е изгорена, ще облекчите болката, ако разтриете Алое Вера върху пострадалите места.

4.Събуждат въображението

Красотата и простотата на природата винаги действат вдъхновяващо.

5.Унищожават алергиите

Пълзящите растения са изключително благоприятни за пречистване на въздуха. Те могат да унищожат токсините на 90% за два дни.

6.Освежават въздуха



Цветята са едни от най-добрите и естествени освежители на въздуха, които поглъщат микробите, като на първо място в това отношение е бръшлянът.

7.Те са източник на енергия

Особено тези, в които преобладава червеният цвят. Той засилва потока от енергия и събужда апетита. Ако всекидневието ви е свързано с ранно ставане, можете да започнете да отглеждате червено цвете в банята си, защото то ще ви помага да се разсъните.

8.Засилват за концентрацията

Било проведено проучване в няколко училища във Великобритания и резултатите от него показват, че учениците правят по-добри постижения и се концентрират повече, ако в класната стая има цвете. Затова е препоръчително и на работното си място да имаме растение, което да не изисква твърде грижи, т.нар.“офис цвете“.

9.Намаляват стреса

Без съмнение наблюдаването на красивите зелени растения има успокояващо въздействие върху нас. Каква по-добра причина да обичаме цветята и да ги допуснем в дома си?

10.Успокояват очите



Ако усещате раздразнение в очите, най-доброто, което можете да направите, е просто да погледате няколко минути хубаво зелено растение. Дори съществува теория, според която честото наблюдаване на цветя, може да ни предпази от глаукома и перде.