Неотдавна японската телекомуникационна корпорация SoftBank обяви, че ще представи собствен робот, разработен в колаборация с Aldebaran Robotics.

Той се нарича Pepper и доскоро проектът трябваше да постави част от тези роботи като обслужващ персонал в японски кафета и други подобни обекти, но вече всеки може да се сдобие с домашна версия – само за $9000, информира aldebaran.com и разяснява кой всъщност е Pepper.

Pepper е може би първият домашен робот, който влиза в продажба – той може да говори японски, френски, английски и испански и го прави с детски глас, съобщи "Монитор".

Физиономията на робота е специално проектирана, така че да изглежда приятна и да не буди негативни емоции. Очите, които всъщност са наблъскани с камери и сензори, са от типа „Мона Лиза”, тоест където и да застанете, ще имате усещане, че Pepper ви наблюдава. Това може да звучи малко зловещо, но всъщност според SoftBank помага за по-гладко общуване между човек и машина.

Четете още: От стар склад в ефектен апартамент

Pepper има доста изпипани ръце и пръсти, но засега те не могат да хващат и боравят с много предмети, а са по-скоро използвани за различни жестове и по-добра социална интеграция. За разлика от робота на Honda – Asimo, тук инженерите са решили да използват колела вместо крака. Това е по-ефективен метод за придвижване, чисто от енергийна гледна точка.

Четете още: Как да преобразите малката баня

Този робот е една Siri (системата на Apple) на колела. Според създателите си Pepper е най-вече комуникационен робот, който с физическото си присъствие улеснява социалното приемане. Едва ли ще можете да го накарате да пере, глади, чисти и готви, но можете да очаквате интересни разговори и дори шеги. Дали роботът ще има комерсиален успех? Компанията е подготвила специален план, в който желаещите да имат робота ще платят първоначална вноска, а останалата сума ще е разделена на месечни вноски за две години. „Първата стъпка” – така наричат произведението си SoftBank.