След тежък трудов ден, проблеми и нерешени задачи ние намираме утеха в мекото си легло, завити с топло одеяло. Край – вече сме на най-уютното и безопасно място. Но дерматолозите са на друго мнение!

За паразитите няма по-благоприятно място от човешкото легло. Топлината, праха и влагата от човешката пот, пухът във възглавниците и завивките, меките матраци и топлите вълнени одеяла дават отлични условия за живот и размножение на тези гадинки.

Закачайки се за дрехите ни, паразитите могат да се прехвърлят не само от предмет на предмет и от стая в стая, но и от едно жилище в друго. Те отбелязват невидимо присъствие навсякъде – по влакната на килима, по плюшените играчки, пердетата, седалките на влаковете, автобусите и самолетите, обитават туристически палатки и общи съблекални и пробни. Ареалът им на обитание е толкова обширен, че никой не може да каже със стопроцентова сигурност, че в дома му няма паразити.



Каква опасност крият паразитите?

Дървениците са най-ужасните от всички „креватни“ паразити. Тези насекоми имат достатъчно прозрачна и еластична хитинова обвивка. Ако са гладни, са със сив или кафеникав цвят и имат плоска форма. Сити и нахранени се преобразяват – стават кръгли и червени. Но въпреки периодичната си закръгленост дървениците са доста пъргави и активни. Те често променят местоположението си. Тяхна характерна особеност е, че се хранят един-два пъти седмично, а после няколко дни не изпитват глад. Ако обаче ви хапят всяка нощ, не си правете прибързани изводи – не сте нападнати от най-лакомите дървеници на света, просто паразитите са станали толкова много, че са си изградили график и се хранят на смени. Но не се корете, че не сте ги усетили по-рано и сте ги оставили да се развихрят. Дървениците са рекордьори по скорост на разножаване. Само една самка може да основе цяла колония дървеници за броени седмици – веднъж оплодена, тя може да създава поколение до края на живота си.

Най-трудното в изтребването на дървениците е, че едва ли ще ги хванете на местопрестъплението. Гадинките се хранят между 3 и 7 часа сутринта, когато хората обикновено спят. Освен това заедно със слюнката си инжектират обезболяващо вещество, за да не усетите ухапванията. Във всички случаи обаче ще забележите ефекта – дървениците оставят по тялото следи във вид на няколко „пътечки“ от червени петна, които се подуват, сърбят и минават много бавно.

Тези пъпки не само причиняват неудобства и са неестетични, но и могат да предизвикат сериозна алергия. Човек, пострадал от ухапвания на дървеници, може да получи рязко повишаване на температурата, главоболие, задъхване, силно сърцебиене, световъртеж, затруднено дишане и дори задушаване.

Въшките са малки сиви паразити с диаметър до 3 мм., имат издължено тяло и малка глава. Те не умеят да скачат и да летят, придвижват се бавно, но имат „нокти“, с чиято помощ се закачат за косата и дрехите на човека. Там прекарват по-голямата част от живота си, с периодично преместване до кожата на жертвата за смучене на кръв. Въшките, обитаващи човешкото легло, са особено опасни, защото са преносители на опасни заболявания като тиф. Официално обаче не са регистрирани случаи на заразяване от тези паразити.

Акарите са толкова малки (0.2 мм.), че е почти невъзможно да ги видите без лупа или микроскоп. А ако все пак ги видите с увеличение, ще искате да изтриете тази гледка от паметта си. Акарите изглеждат отвратително, имат 6 крака с вендузи, благодарение на които се закачат здраво за вещите ни. Тези насекоми не хапят и не пият кръв. „Какво ядат тогава?“, ще се запитате вие. Те се хранят с люспи човешка кожа и пърхот. Точно в тези мъртви клетки се създава идеалната хранителна микрофлора от гъбички и бактерии за акарите.

Човек би си казал, че ако това насекомо не хапе, няма как да е вредител. Но не е така. Екскрементите на акарите са вредни за човека. Те са толкова малки, че лесно попадат в дихателните пътища при дишане, в резултат на което възникват различни заболявания – кожни (дерматит), съдови (главоболие, световъртеж), алергии (дразнеща кашлица, ринит, астма) и т.н. Освен това акарите могат да предизвикат много по-тежка алергична реакция от споменатите по-горе паразити.

Бълхите са насекоми със странично плоско тяло, изтеглено нагоре. Задните им крачета са много по-дълги от останалите, което позволява на гадинките да скачат на височина до 1.5 м. и на дължина до 2 м.. Бълхите хапят само откритите части на тялото, в резултат на което възникват зачервени сърбящи петънца.

Доста е трудно да се отървете от размножили се паразити, но е просто наложително да намалите броя им и да ограничите вредното им влияние.

В случай на ухапване от едно от тези насекоми болният трябва бързо и старателно да измие тялото си под горещ душ, да обработи раните с разтвор на сода или сок от алое и евентуално да ги намаже със специален балсам. За лечението се използват силни противопаразитни и противоалергични препарати. Хора с чувствителна кожа, склонни към алергии, могат да прибегнат до антихистаминови медикаменти, а при възникване на вторична инфекция – и до антибиотици.

Как попадат паразитите в дома ни?

Заразяването с паразити става при извършване на най-обикновени действия – ходене на гости (дори и без преспиване), пътуване в градския транспорт, почивка сред природата, гледане на домашни любимци, пробване на дрехи в магазина, посещение на обществени места и т.н.



Макар че не сме в състояние да се откажем от всичко това, да се заключим в стаята си и да не се виждаме с хора, можем да спазим някои елементарни правила.

1. Поддържайте старателно своята хигиена и хигиената на любимците си, общувайте възможно най-рядко с хора, чиито хигиенни навици ви се струват лоши.

2. При пътуване инвестирайте в комфорта и безопасността си – избирайте хотели с добро обслужване, а не хостели със съмнителни гости.

3. Когато сте на обществено място или в градския транспорт, помнете, че е по-важно как се чувствате, а не какво мислят околните за вас. Днешно време все повече хора ползват еднократни салфетки, които постилат между облегалката и главата си в автобусите и във фитнеса. Последвайте примера им!

4. Ако забележите паразити у дома си, не губете време, веднага бийте тревога, преди да е станало късно!

Как да унищожим паразитите?

За да спите спокойно:

- изперете всичките си чаршафи на температура над 65 градуса по Целзий, още по-добре е да ги преварите;
- постарайте се винаги да гладите изпраните чаршафи с ютия и пара;
- проветрявайте по-често матрака си – оставяйте го за през деня без чаршафи, като предварително отворите прозорците и пуснете слънчева светлина;
- периодично оставяйте възглавниците на перваза на прозореца на ярка слънчева светлина;
- възглавниците с пух и пера трябва поне веднъж годишно да се дават за химическо чистене, а най-добре ги заменете с възглавници с бамбуков или синтетичен пълнеж;
- ако сте забелязали паразити, обработете леглото със специален спрей срещу паразити;
- проветрявайте по-често;
- правете периодично основно почистване на дома си и мийте пода с 10 % разтвор на оцет, препарат за миене или нишадър;
- намажете вратите с ефирно масло от лавандула – паразитите не обичат тази миризма.

Четете още: 8 неща в дома ви, които предизвикват умора