Автор
Woman.bg

Освежете спалнята си с малко средства - част I

Ако спалнята ви е толкова скучна, че засипвате само като влезете в стаята, вижте няколко лесни идеи как да я освежите и модернизирате.

Дори само с една от тези идеи ще успеете да промените облика на помещението.

1. Внесете малко цвят!

Ако стените и мебелите в спалнята ви са в неутрални цветове, ще е много лесно да добавите малко цвят тук и там, винаги когато пожелаете. Изберете един или два цвята, които обичате и потърсете техните нюанси в най-различни произведения на изкуството, възглавнички и покривала. Нощна лампа в искрящ цвят би била прекрасен акцент.

2. Експериментирайте с материите и текстурите

Тъй като спалнята е мястото, където материите играят важна роля, можете лесно да променяте облика на помещението, само като променяте завивките и покривалата. Съчетайте комфорта с разнообразието, като използвате вълнени завивки през зимата и памучни през лятото. Според вкуса си можете да изберете дългокосмести покривала, дантелени, копринени или пък такива с бродерия (а защо не и ръчно изработени от вас). Пана, аксесоари от дърво, метал или конци могат да бъдат интересни украшения за спалнята ви.

3. Акцентирайте с възглавнички!

Възглавниците позволяват бързо и лесно да променяте облика на една стая. Това важи особено пък за спалнята, където леглото е основната мебел. Чрез тях можете да придадете индивидуалност на стаята си, както и да я актуализирате постоянно. Например нежна и бледа стая в небесно синьо и кремаво, може да бъде "оживена" с цветни възглавници в цвят керемида или пък малиново.

4. Сменете таблата на спалнята

За незабавно въздействие, сложете интересна и различна табла. Можете да си закупите нова, но за да ви излезе по-евтино помислете как да промените таблата която вече имате - например с нов цвят. Стара масивна врата пък може да намери нов живот като табла, създавайки уютна атмосфера.

5. Насочете се към прозорците и завесите

Според настроението което търсите, използвайте различни драперии, сенници или пък щори. Ако е време за подмяна на дограмата, можете да раздвижите нещата с различни форми или цветове.

6. Добавете цветен тапет или ламперия

Опитайте да сложите ламперия или красив цветен тапет на някоя от стените. Така ще привлечете погледите върху мястото, където например можете да обособите зона за сядане или пък го направете просто за да "разчупите" стените.

7. Обградете се със спомени

Спалнята ви е идеалното място за показване на колекцията ви от лични снимки. Закачете на стената любимите си фотографии, интересен колаж или пък изработени от вас украшения - така ще си създадете уют и ще се обградите с приятни спомени. Опитвайте различни конфигурации.
За бързо и лесно решение за закачане, можете да сложите корниз, върху който да наредите красиви кукички със синджирчета, на които да висят предметите.

Очаквайте продължение...