Нали знаете, че има хора, на които ако отидете изненадащо на гости, всичко ще е в пълен хаос, както и такива, в чиито домове е като в аптека? А вие (честно!) от кои сте? Ако си признавате, че невинаги сте изрядни в почистването и подреждането на дома си, ето няколко съвета, които могат да ви бъдат полезни. Привидно са лесни за изпълнение, но пробвайте да ги спазвате неотклонно.

Оправяйте си леглото

Първото нещо, което трябва да направите сутрин, е да си оправите леглото. Отнема 2-3 минути и наистина няма извинение да не го направите. Научете на това и децата си.

Слагайте всяко нещо на мястото си

Всъщност, за да бъде домът ви подреден, не се изисква много – само да оставяте всяко нещо на мястото му след като го ползвате. Това е. Старайте се във всяка стая да имате достатъчно шкафове и всяка вещ да си има място. За по-дребните неща в хола, като списания, дистанционни и т.н. може да ползвате декоративна кошница. Просто слагате всички дребни предмети в нея, а не разпръснати из стаята.

Не отлагайте

Когато дрехите изсъхнат, приберете ги от простора. Когато пристигне доставка, разопаковайте, приберете и изхвърлете кашона веднага. Вместо да почиствате хаоса, просто не създавайте хаос.

Никога не оставяйте дрехи на стол

Колкото и да сте изморени, след като се приберете от работа, сгънете дрехите, които сте съблекли и ги приберете на мястото им. Това, което е за пране, сложете в коша за пране. Никога не оставяйте нищо на стола, на леглото или където и да е другаде. Запомнете: има само две места, на които могат да бъдат дрехите – в гардероба (шкафа) или в коша за пране.

Никога не си лягайте, ако в кухнята има мръсни чинии

Можете ли да си легнете спокойно, ако мивката изглежда е препълнена с използвани чинии, чаши и прибори? Както казахме и по-горе, колкото повече се отлага, толкова по-зле става. Ако се погрижите за използваните прибори и посуда веднага, ще ви отнеме само няколко минути. Ако оставите нещата за другия ден, те ще се натрупат и тогава ще ви мързи още повече. Това важи и за вечерите, в които имате гости. Колкото и да сте изморени, пуснете поне една миляна. На сутринта ще сте благодарни на себе си.

Пускайте редовно пералня

Редовното пускане на пералня предотвратява натрупвате на огромен куп дрехи в коша. А и винаги ще имате какво да облечете. Ако имате голямо семейство, най-вероятно пералнята ще се пуска всеки ден. Не изоставайте от графика си.

Четете още: А чистите ли тези места в дома си?