Автор
Цвета Герчева

Новата мания в кухнята-фурна с пара и индукционен плот

Да си домакиня и до готвиш почти всеки ден не е никак лесно, но пък е ритуал, който можем да изпълним с удоволствие, стига да знаем някои малки хитринки. На първо място - заложете на правилния плот и добра фурна, съветват специалисти. Те са категорични, че ако има инвестиция в кухнята, която си заслужава, то тя е индукционният котлон и паровата фурна.

Защо обаче жените, които веднъж са опитали от вълшебството на индукционния плот и готвенето на пара, вече никога не могат да готвят на обикновени котлони с лъчисто нагряване и традиционна фурна? Попитахме специалистите от AEG, които тази година имат страхотна нова гама индукционни плотове за вграждане и парови фурни.

Брандът, който е известен с изключителното си качество и иновации в света на електроуредите, и тази година има с какво да ни изненада. И не, не говорим само за дизайн, макар че от AEG признават, че държат изключително много както на външния вид, така и на функционалността на уредите, които произвеждат. И всичко това само с една цел: кухнята да се превърне в мястото, в което с удоволствие да прекарвате времето си.

И все пак, знаете, че дяволът е в детайлите. А когато говорим за плотовете на AEG, те са повече от впечатляващи.

На първо място - те ще ви покажат "лицето" си, само ако искате да го видите. Какво означава това ли? Добрите стари копчета, около които се задържаше толкова мръсотия, остават в миналия век. Днес плотът е само една блестяща повърхност, която ви носи усещането за бижу в кухнята, а всички уреди за управление са sкрити под лъскавата повърхност. Сензорът за включване на индукционните плотове на AEG светва в червено, само когато върху него поставите съд. А най-хубавото е, че на този плот за готвене нищо не може да загори и реално след готвене всичко може да се почисти само с едно забърсване.

Благодарение на страхотната си индукционна технология самата повърхност на плота остава сравнително хладна, въпреки че готвите, така лъжицата с масло няма да се разтопи, даже да варите супа на 15 сантиметра от нея.

Каква е тайната на индукцията?

Индукционният котлон е всичко, което другите не са. Той е много, много по-бърз. Водата завира буквално за секунди и тайната на готвенето на индукция е основно в това, че котлонът не нагрява само съда, а едновременно с него нагрява и течността вътре. Ако пък искате храната ви да къкри и след това да ври по-силно в тигана - плотовете на AEG, които са супер функционални, ви позволяват да имате две температури на готвене в една и съща площ. Хитро, нали?

Пържене или гриловане отпред на плота, докато касеролата къкри отзад, а голямата паеля - в средата. Големи и малки съдове, любими стари или нови - вече няма нужда да мислите и планирате кое къде да поставите. Плотът автоматично разпознава и загрява различните размери и форми, дори и най-големите.

Изводът: Ако само веднъж прекарате една вечер в кухнята с индукционен плот, вече ще знаете защо професионалните готвачи и истинските домакини са влюбени в това готвене от ново измерение.

Ако обаче сте фенове на печивата и обожавате в кухнята ви да ухае на пресен хляб, този сезон AEG отново имат иновация право е десетката - парова фурна, която буквално "изстрелва" готвенето в ново измерение.

Къде точно обаче се крие магията на парата?

Готвенето на пара използва силата на влагата за по-ефективно пренасяне на топлината. Тъй като водните молекули провеждат топлината много по-бързо от въздуха, с пара ястието се приготвя по-бързо и цялостно отколкото с конвекция (класическо нагряване). Не на последно място - влагата предотвратява изпаряването на сочността, като „заключва“ вкуса и запазва консистенцията на вашите продукти с нежно и равномерно затопляне, така че нищо не се губи. Получавате златиста и хрупкава коричка, без прегаряне или недопичане на вътрешната част. При печене парата позволява на тестото да втаса по-бързо и цялостно заради качественото провеждане на топлина. Освен това - парата позволява на ястието да се сготви по-лесно и не на последно място напълно равномерно - от повърхността до сърцевината. Искате нещо сочно и вкусно за вечеря - паровата фурна ще сготви вместо вас. Накрая даже ще се самопочисти, защото този вид уред има уникалната функция да се "забърсва" след готвене сам. Още ли смятате, че фурната, на която готвите в момента, е достатъчно добра?

И все пак - какво мислят професионалистите?

Каталина Велез - един от най-известните шеф готвачи в Испания, е категорична, че паровата фурна е просто страхотна!

"Когато готвите на ниска температура продължително, вие запазвате цялата влажност и хранителна стойност – така получавате най-добрия вкус, защото топлината „къкри“ спокойно в продуктите, които обработвате с този метод. Храната сякаш се топи в устата”, категорична е Каталина.

*"Скъпи, сложи водата за пастата да заври, аз през това време ще се лакирам...". Ето как веднага да познаете, че тази жена няма индукционен плот. Ако имаше, щеше да знае, че водата ще кипне само за минута. Просто някои неща трябва да останат в миналото, за да си спомняме за тях с усмивка. И понеже преди все се подигравахме на албанския реотан, днес вече се чудим как сме могли да готвим на лъчисти котлони и фурни. Е, такива бяха времената. AEG, чакаме следващата ви иновация? Правите ли планове за робот-съпруг, който да изхвърля боклука?