Автор
Woman.bg

Не подозирате колко щастие носи раздялата с ненужни вещи

Отново идва онзи прекрасен момент от седмицата, в който се налага да разчистим вкъщи, да избършем прахта от всички вещи, нужни и не толкова нужни, да подредим и да внесем свежест.

А когато домът ни е затрупан от твърде много спомени и вещи, тази дейност става все по-трудна. Трябва да се научим да се разделяме с миналото, което ни напомня за себе си под формата на предмети, които отдавна вече не използваме. Днес избрахме да ви разкажем историята на един млад мъж, който откри ключа към щастието, разделяйки се с по-голямата част от вещите си. За целта ни е необходима доза от характерната за мъжете практичност. Ето изповедта на Фумио Сасаки, която ще ви накара да осъзнаете колко ненужни всъщност са вещите.

„Аз съм 35-годишен, неженен мъж, който работи като редактор в издателство. Наскоро смених жилището си и ще ви разкажа малко повече за важните неща, които осъзнах.

Сигурно много от вас биха си казали, че съм просто един загубен ерген с нисък доход. Трябва да призная, че част от мен наистина се срамува от факта, че все още не съм създал семейство или поне преди беше така. Сега осъзнах много по-важни неща за живота и съм щастлив с това, което имам и заради това, което съм в момента. Как успях да го постигна? Просто е. Отървах се от всички излишни вещи.
Сведох всички предмети вкъщи до минимум и оставих единствено най-необходимото, заложих на минимализма. От този момент животът ми се промени и се чувствах много по-щастлив. Чистенето стана много по-лесно и изхвърлянето на всичко излишно ме накара да се замисля какво наистина ме прави щастлив и от какво имам нужда, за да живея добре.

Ние хората винаги мислим, че колкото повече имаме, толкова по-богати и радостни ще сме. Никога не знаем какво ни очаква утре и несигурността ни кара постоянно да колекционираме вещи и да спестяваме. Винаги имаме нужда от повече пари, те никога не стигат. И често сравняваме финансовото си състояние с това на другите. За нас успехът означава единствено да имаме много пари.

В един момент аз реших да изхвърля вещите, от които вече нямах нужда. Разделих се с предмети, които имах от години, но не ги използвах. И сега съм много по-щастлив и някак по-свободен.



Преди постоянно си купувах нови неща, защото вярвах, че те ще повдигнат самочувствието ми. Бях се превърнал в колекционер на ненужни вещи, но така и не смеех да ги изхвърля. Не спирах да се сравнявам с другите, особено с тези, които имаха повече от мен и това ме караше да се чувствам ужасно. Не можех да се съсредоточа върху нищо друго освен върху вещите и парите си, губех си времето. Намирах утеха единствено в алкохола, заради което се държах лошо с жените. Бях нещастен, но не исках да се променям, мислех че това съм аз.

Въпреки че имах много вещи, в апартамента ми не беше пълна бъркотия. Когато приятелката ми идваше на гости, го разчиствах и изглеждаше добре. Навсякъде имаше книги, които не четях. Гардеробът ми преливаше от дрехи, които съм носил само няколко пъти. Апартаментът ми беше претъпкан с вещи, към които съм изпитвал интерес за кратко. Имах китара и усилвател, които никога не съм използвал, имах и прекрасен стар фотоапарат, но така и не си купих филм за него. Това бяха мои потенциални, но нереализирани хобита.

Четете още: Трикове, които ще ви улеснят в пролетното почистване

Не спирах да наблюдавам успелите си съученици от гимназията, с които поддържах контакт. От време на време усещах как пресмятам разходите и финансовите им възможности и ги сравнявах със собствените си. Всичко това ме правеше нещастен, въпреки че животът ми беше хубав и нищо не ми липсваше.



В един момент реших, че трябва да се променя. Купих си билети за лотарията, бях обсебен от идеята да подобря финансовото си състояние. Дори се разделих с приятелката си, защото се чувствах зле от факта, че нямам толкова пари, колкото ми се искаше.

С времето започнах да разчиствам дома си и усетих промяната в себе си. Не подозирах колко щастие можеше да ми донесе изхвърлянето на ненужните вещи.
Осъзнах, че всички можем да си купим щастие под формата на вещи, но то е краткотрайно. Тогава разбрах, че истинската радост е другаде и, че ни е необходимо много малко, за да бъдем щастливи. Трябва да бъдем доволни от това, което сме и да работим единствено над себе си, вещите нямат нищо общо“.



Четете още: Поддържайте цветята вкъщи с ледени кубчета