Автор
Ева Лъчезарова

Наръчник за заети момичета: Уютен дом през зимата

Предстоят ни едни от най-студените и едновременно с това топли месеци. Защо ли? От една страна навън температурите бързо ще започнат да падат, а от друга всички мислено се подготвяме за коледните и новогодишни празници. Неволно започваме да прекарваме много повече време вкъщи, а какво по-хубаво от един уютен и топъл дом през зимата? Още повече, че от есента освен малкия Таз, подвизаващ се под формата на куче порода бигъл, у дома си имам и ново попълнение - новия ми приятел. Той е от новоселектираните космически мъже, които обожават реда и чистотата и не смятат, че ще бъдат прокълнати за цял живот, ако пипнат мръсна чиния.

Затова реших, че ще бъде чудесно, ако с малко промени успея да направя дома си по-уютен. Гледайте на тази статия като на кратък наръчник за уютен дом. Съветите, които ще ви дам, отнемат малко време, а ако им отделите по няколко часа седмично, след това цяла зима ще можете да се радвате на топлата си крепост, която на всичкото отгоре ще носи и вашия личен почерк.

Като за начало направих нещо, което не бях правила от абитуриентския си бал - изкарах си няколко забавни снимки от това лято, сложих ги в нестандартна рамка и моментално забравих за сивотата, която ме гледаше от прозореца - вече бях започнала да изграждам малкия си оазис. Поразрових се във фън-шуй за начинаещи и установих, че според древното китайско учение застоялата енергия е най-лошото нещо, което можеш несъзнателно да причиниш на дома си, а и на себе си. Затова запретнах ръкави и изхвърлих поне десетина чувала с дрехи, които не бяха виждали бял ден повече от година. Отделих 30-ина минути и наснимах няколко ненужни вещи и успях да поразчистя още, като продадох половината в сайт за обяви.



Прехвърлих се на огледалата. Оказа се, че там съм сгафила по всички показатели. Имах огледало срещу входната си врата, така идващата енергия в дома се отразявала обратно и не влизала в него, а имах и такова, отразяващо леглото в спалнята, което пък водело до неспокоен сън и евентуалната поява на трети човек във връзката. Представяте ли си!? В коридора беше лесно, просто изпразних гардероба и задружно го преместихме. В спалнята имах нужда от малко повече въображение и използвах фолио с цвета на гардероба, за да покрия огледалото. Е, останах с едно огледало по-малко, но пък останах доволна от това, че съм умилостивила енергията си.

Взех си два бамбука (символ на щастието, който носи успех и пари на дома), във водата им сложих камъчета и миди, които бях събирала през лятото и към тях добавих едно буйно алое. Алоето е бурнорастящо растение, което се гледа лесно, а от него можете да си направите уникални маски, за да се разкрасите сами през дългите уикенди, когато е студено и просто не искате да си подадете нослето навън. Реших, че ще е супер да започна да си отглеждам и някакви билки за супите, с които планирах да се утешавам през зимата. Заложих на риган и босилек.

Не знам дали се дължи на самовнушение или тези лесни техники наистина работят, но мигновено се почувствах по-лека, започнах да се събуждам по-заредена с енергия и имах желание за много повече неща. Всичко звучи чудесно, докато не измина една седмица, в която всяка вечер бях на различно събитие и просто нямах време за никаква домакинска работа. Седейки на дивана, се замислих, че след тази наистина ненормална седмица нямах абсолютно никакво желание да вадя тежката прахосмукачка, да чистя 40 минути с нея, да трябва да вдишвам неприятния мирис, който често излъчва и след това да прекарам още поне 10-ина минути, в които да почиствам самата нея. Чувствах се малко гузна, защото цяла седмица любимият ми се беше грижил за непрокълнатите чинии и дори ми беше направил супа от червена леща. Някак май не вървеше да се откажа да се боря с миризливия прахосмучещ звяр …

Тогава се сетих, че преди време заедно бяхме гледали роботизираните прахосмукачки под формата на малки летящи чинии, които според клипчетата, които бях гледала в YouTube, се справяха доста добре с немирните животински, наръсени по целия под, косъмчета. Да, проблемът на късокосместите животинки е, че космите им не се събират на едно място под формата на фандъче, а летят наръсени навсякъде … Не успях съвсем да убедя любимия си, че битката бигъл срещу робот ще бъде успешна, защото според него имало толкова много косми, че нямало как една такава малка машинка да се справи с тях. Оставих нещата така, но както понякога се случва в живота, Вселената подслушва разговорите ви и ви дава точно това, за което говорите или си мислите. Във вторник мой колега ми се обади и ми каза: “Бързо Ева, трябва ми идея за статия за Irobot, ще го тестваш другата седмица”. Първоначално застинах на слушалката, някак не ми се вярваше, но пък от друга страна вече имах идеята за материала, който четете в момента, така че пъзелът май се нареди. Получихме две прахосмукачки за тестване Roomba 696 и Roomba 896. Заради дългата ми и заплитаща се коса и, разбира се, заради Таз, на мен ми се падна 896. Ревю на 696 ще можете да прочетете съвсем скоро при колегите от Sportal.bg.



Неволно у дома се подготвихме, просто изживяхме още една седмица, в която всеки се прибираше след 9 и време за прахосмукачка просто нямаше.
Така че щяхме да тестваме Roomba 896 в абсолютно реални полеви условия. Разбира се, съвсем изключих, че прахосмукачката трябва да се зареди, преди да се използва и в неделя станахме сутринта и просто трябваше да я изчакаме да “дръпне” малко. Междувременно изгледахме старта на Формула 1, нещо което не бях правила от векове. Междувременно Roomba се зареди по-бързо и качествено от телефона ми и се заехме със задачата да я тестваме. Първото, което ми направи впечатление, е бързината й, мислех си, че тези мъници са доста по-бавни, но се оказа, че роботът е наистина бърз и маневрен. Зае се абсолютно съсредоточено да се справи с боклуците, които се бяха натрупали за седмица и за моя изненада още в началото започна да минава старателно повърхности, които явно бяха силно замърсени. Когато я пуснах, ми се стори, че прави някои хаотични движения, но после разбрах, че при първото запознаване с дома, тя си прави нещо като карта на помещенията и постепенно се учи на тях. Първоначално ми се струваше малко странно как се удря в различни предмети, които среща по пътя си, но от Irobot ме увериха, че не я боли, а след като проверих дали има щети по самата нея, се успокоих. Междувременно състезанието се оказа изключително интересно и тотално се залисахме в серията от изпреварвания и отпадания, докато установим, че Roomba е стигнала до купичката с вода на кучето. И двамата с приятеля ми скочихме от дивана, защото бях забравила да сложа специалната приставка на мястото, където не искам роботът да минава. Тя излъчва лъч, който само прахосмукачката вижда. Е, оказа се, че няма проблем, купичката не преливаше, а роботът я докосна толкова нежно, че нищо от нея не се разля.



В два от коридорите в апартамента имам черни плочки и бях притеснена дали роботът ще мине от там. Той има детектор за стълби и разпознава черните пространства именно като зона със стълби. Това означава, че ако имате черен килим у дома си, е вероятно Roomba да откаже да го почисти. Оказа се, че с моите черни плочки няма никакъв проблем, а белите бигълски косъмчета, които ми вадеха очите от четвъртък насам, изчезнаха мигновено. Оставихме Roomba да действа и на спокойствие догледахме състезанието. След 40 минути упорит труд, индикаторът за пълен контейнер светна и прахосмукачката обясни на английски с американски акцент, че е време да я почистим. Беше събрала впечатляващо количество боклуци и дружно се замислихме, че щом се сдобием с такова чудо на техниката, ще оставяме Roomba да се грижи за прахосмученето доста по-често отколкото сега отделяме за тази шумна и не особено приятна домакинска дейност. Единствената поддръжка, която роботът изисква от ваша страна, е да почистите контейнера и филтъра. Ако имате у дома си дама с дълга коса, е вероятно да ви се наложи да почистите и няколко косъмчета от страничната четка на прахосмукачката. Цялото това упражнение изисква между 2 и 4 минути от времето ви.



Това ми напомня да ви разкажа повече и за приложението, което можете да използвате с прахосмукачката робот. Чрез него можете да дадете име на робота си, ние кръстихме нашия Роби, не защото е робот, а защото много харесваме Роби Уилиямс (намигване). Приложението дава възможност и да програмирате прахосмукачката си и да й задавате определено работно време. Да кажем, понеделник, сряда и петък, преди да се приберете от работа. Освен това можете да гледате историята на всички нейни почиствания и да получите повече информация за грешки и проблеми с нея. Свързването с приложението става много лесно, просто трябва да имате wireless вкъщи.



Предимства:

- няма абсолютно никакъв неприятен мирис, който почти задължително остава след почистването с нормална прахосмукачка

- не завихря праха и не го връща обратно

- времето ви за прахосмучене буквално отпада от седмичния ви график, трябва просто да отделите 5 минути, в които да почистите робота, като междувременно можете да отидете на маникюр, да се видите с приятелки, да погледате сериал или Формула 1, както в моя случай

- мощността на прахосмукачката робот е по-малка и съответно изразходва по-малко енергия от конвенционалната

- можете да я програмирате да почиства, когато пожелаете

- можете да използвате функцията Spot, която чисти в радиус от 50 см и диаметър от 1 м, това е особено удобно, когато разсипете нещо. Аз опитах с нещата, които разсипвам най-често - семената от любимия ми хляб и какао - роботът ги събра бързо и съвестно



-

Замислих се за:

- честно казано се оплете в няколко кабела, така че е добре да направите дома си robot friendly, това има и добра страна, защото подовите настилки стават по-чисти и домът изглежда по-голям

- прахосмукачката е направена по американски модел, където парното се поставя на 10 см от пода, така че тя влиза под такава височина, вкъщи успя да влезе и под дивана, и под леглото, но има домове, в които това не може да стане

- ако имате килими, трябва да не са над 2 см, роботът не може да се справи и с дългокосмести килими и такива с ресни

В заключение:

Хубаво е няколко пъти годишно да отделите внимание на дома си и да го направите по-уютен. Затова не са ви необходими големи инвестиции или някакви специални умения. Аз, например съм си набелязала няколко възглавнички, чиито калъфки смятам да сменям според сезона, така никога няма да ми е скучно и еднообразно. От друга страна инвестицията в чистотата винаги е добра идея, особено през предстоящите месеци, когато ще бъдем особено кални и всичко това ще стига минимум до коридора. С приятеля ми задружно решихме, че си заслужава да си вземем една такава джаджа за у дома, просто защото предпочитаме да прекараме 5-те часа месечно, които средно отнема прахосмукирането заедно.