Автор
Woman.bg

Най-непретенциозните стайни растения: Каланхое

Вече споделихме повече за отглеждането на алоето, красулата и хлорофитумът.

Днес е ред на

Каланхоето


Каланхое спада към семейство Crassulaceae и е родом от Африка. Всичките му разновидности имат месести и сочни листа. Най-популярният вид е каланхое блосфелдиана. То достига до 30 см. височина и има едри листа с червен кант по ръба. Растението цъфти към края на зимата със ситни цветове, като цъфтежът продължава няколко месеца. Цветовете могат да бъдат розови, жълти или оранжеви, но най-често са червени.

Много интересни са живораждащите видове каланхое дегремона и каланхое тубифлора. При тях по периферията на растението се появяват дъщерни пъпки, от които след време се образуват миниатюрни растения с развити корени. Те падат сами и лесно се вкореняват. Не по-малко популярно е каланхое пината.

Каланхое е достатъчно непретенциозно растение. Обича ярката слънчева светлина и не се нуждае от засенчване. През зимата обаче е прието да се затъмнява, за да му се създаде режим на късия ден – така каланхоето ще цъфти по-активно. Полива се умерено, почвата трябва да изсъхва между поливанията. През зимата се полива по-малко, а през лятото се препоръчва растението да се изнесе на открито.

Размножава се със семена, върхови или листни резници, като местата на срязване се подсушават и посипват със стрити въглища. Семената са много ситни, затова се засяват на повърхността на почвата и се пръскат внимателно. Живораждащото каланхое се размножава много лесно с дъщерни растения.

ТАЙНИТЕ НА УСПЕХА

Почва: чимова, листовка, компостна и пясък в равни количества.

Температура: Зимата 12-15 градуса, лятото 18-15 градуса.

Осветление: Лятото ярко, а зимата затъмнено за 12-15 часа.

Поливане: Умерено през лятото, рядко зимата.

Подхранване: С минерална течна тор веднъж на две седмици в периода на цъфтеж.

Овлажняване: Не е задължително.

Пресаждане: Ежегодно за млади растения и веднъж на 2 години за възрастни растения.

Размножаване: Със семена, резници или дъщерни растения.