Автор
Woman.bg

Как да си направим домашна градина от подправки

Не е тайна, че меродийките от градината могат да се използват като свежа и полезна нотка към ежедневното меню на малки и големи. За да подобрим вкусовите качества на храната, прибягваме до помощта на любимите ни благоуханни подправки. Освен с аромата и красотата си обаче, тези дъхави стръкчета от градината на природата притежават и изключително полезни и лечебни качества.

Е, как да не поканим тези вълшебни дарове на пролетта у дома. Освен че са здравословни и че подобряват вкуса и аромата на блюдата ни, веднъж поканени вкъщи, тяхното очарование и зеленина ще влива жизнерадост и великолепие ежеминутно в нашия дом. Така, превърнали се в част от цветния декор на балкона ни, пресните билки и подправки ще ни бъдат винаги под ръка, когато имаме нужда от тях.


Първото нещо, което трябва да направим, е избирането на подходящия съд. За целта трябва да изберем такъв, който има достатъчно пръст и дупки за отцеждане на излишната вода. Отцеждането е много важно, тъй като ако то липсва, корените на растението лесно ще загинат. За предпочитане е да използвате керамични съдове, а не пластмасови, защото пластмасата се нагрява през лятото и това се отразява лошо на растенията.

- Керамичен съд
Порите на керамичния съд са така устроени, че да пропускат достатъчно вода и така да спомагат за охлаждането на почвата – нещо, което е от изключителна полза за отглежданото растение.

- Камък
Друг подходящ материал е камъкът. Той е стабилен, издържа на студ. Недостатъците му са два - скъп е и трудно подвижен.

- Дърво
Дървото е другият подходящ материал за засаждане и отглеждане на билки и подправки. Освен това дървените контейнерчета придават изящен и естествен вид на посадените в тях чуднотийки.

Ето и няколко примера как да процедирате при отглеждането на отделни видове билки:

Лавандула

Тази красива подправка се нуждае от широки саксии и лека, аерирана, и запасена с хранителни вещества почва. Тя, както и всички останали подправки, обича слънцето, но може да вирее и на шарена сянка. Нуждае се от обилно поливане, окопаване и подрязване на стръковете след като прецъфти, като не трябва да се реже прекалено дълбоко.

Розмарин

Изключително непретенциозен. Единственото му изискване е торене всеки месец, свеж въздух и слънчеви лъчи. Понася сушата, прекалено многото вода дори му действа зле.

Босилек

Изисква почва, обработена с торове, най-добре купена. Желателно е листата му да се опръскват с вода, най-вече сутрин. Полезен е и като активен гонител на комарите от дома през летния сезон.

Чубрица

Най-обичаната подправка в българска кухня не е трудна за отглеждане в домашни условия, така че всяка от вас може сама да отгледа и да има винаги под ръка от ароматното чудо. Тя е студолюбива, обича сухата, лека и наситена с варовик почва. Полива се умерено, едва след като почвата е видимо изсъхнала. Тя е една от малкото многогодишни подправки.

Четете още: Вредните вещи в дома ви, които носят нещастие